Magazin 07.08.2016.

“Nektar FreshWave” stvara novu istoriju na tvrđavi

ČITANJE: 4 minute

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel završen je peti “Nektar FreshWave” festival, kojim je u tri festivalska dana prodefilovalo gotovo 15.000 posjetilaca.

Peto, jubilarno izdanje karakterisala je zabava na pet festivalskih bina uz nastupe preko 60 regionalnih i internacionalnih DJ izvođača. Glavna zvijezda festivala holandski DJ i producent Fedde le Grand, koji je trebalo da nastupi u gradu na Vrbasu, otkazao je nastup zbog iznenadne bolesti. Ipak, čak ni to nije spriječilo mnogobrojnu publiku da se sjajno provede druge večeri festivala.

Iako se nekoliko sati pred nastup na Kastelu Fedde le Grand obratio obožavaocima u Banjaluci i u videu snimljenom na banjalučkom aerodromu rekao kako jedva čeka nastup, dva i po sata nakon ponoći, kada je trebalo da nastupi, publici se obratio jedan od menadžera kazavši kako se Fedde le Grand ne osjeća dobro i ne može da nastupi.

fede le grand

“Jako nam je žao zbog okolnosti usljed kojih je Fedde le Grand morao da otkaže nastup. Ali, to nije nešto na šta smo mogli da utičemo i to je rizik ovog posla. Svakako ćemo pronaći neki drugi način da se odužimo ljudima koji su došli zbog njega”, rekao je portparol festivala Danijel Dakić.

Obožavaocima ovog poznatog muzičara obratio se i njegov menadžment.

“Fedde je jako razočaran, jer je profesionalac koji voli svoj posao i mnogo se veselio svom prvom nastupu u Banjaluci. Došao je na mjesto održavanja festivala, ali, nažalost, njegovo stanje se pogoršalo i doslovno fizički nije bio u stanju da izađe na binu. Želimo da se izvinimo zbog neugodnosti uzrokovanih ovim nesrećnim i nepredviđenim okolnostima i nadamo se da ćete uživati u ostatku festivala”, istakli su iz menadžmenta Fedde le Granda.

20160807151359149285

Program na glavnoj bini u petak počeo je setom Miloša Stankića, a nakon njega nastupili su “Mirko & Meex”. Dvojac “The Beatshakers”, tradicionalni gosti festivala, napravio je pravu zabavu miksom najvećih hitova i već poznatom interakcijom sa publikom.

Nakon njih, nastupio je miljenik domaće publike i domaćin Nebs Jack. Posljednje večeri publici su se na glavnoj bini festivala predstavili regionalni DJ izvođači Peppe, Calavera, John Belk, a zvijezde večeri bili su “Prok&Fitch”, koji su pred više od 4.000 posjetilaca glavne bine festivala napravili sjajnu zabavu za ispraćaj petog izdanja “Nektar FreshWave” festivala.

Posljednje festivalske večeri na “BURN Energy” bini nastupili su “Sillyheads”, “Zwein”, Marina Karamarko i headliner bine Federico Molinari. Jedan od izvođača koji je nastupio na glavnoj bini je DJ iz Srbije pod imenom Peppe, koji je istakao da “Nektar FreshWave” postaje značajna manifestacija za državu i region.

“Ocena koju dajem ovom festivalu je pet plus. Sjajna lokacija, tehnički super izvedena, ne može baš uvek da se nađe ovakva lokacija i da gradske vlasti dozvole da se održi jedan ovakav festival. Tvrđava apsolutno doprinosi ozbiljnosti festivala, ovo će biti poseban događaj, on se razvija u godinama koje dolaze i mislim da će ovo biti jedna međunarodna atrakcija”, istakao je Peppe.

Njegov kolega DJ John Belk najviše je pohvalio organizaciju festivala.

“Ono što sam primetio je dobra produkcija, glavni stejdž je odlično postavljen u odnosu na druge, kada bih poredio sa Srbijom, ovaj festival bi bio u top tri. Sve izgleda lepo i prvi korak je da stupite u kontakt sa celim regionom, jer ovo može da se razvija. Lokacija izgleda odlično, dobra je hrana i divna je tvrđava, a to je ono što će privući strance”, istakao je Belk.

Vladimir Calavera je dodao da je već nekoliko puta nastupao u gradu na Vrbasu i da mu se najviše sviđa publika.

“Publika je ovde vrlo obrazovana što se tiče muzike. Ova lokacija daje potpuno drugačiju atmosferu, stvara osećaj neke istorije. Verujem da “Nektar FreshWave” stvara istoriju upravo na ovoj tvrđavi”, istakao je Calavera.

On dodaje da mu se mnogo dopada to što festival podržava i lokalna muzička imena te im daje šansu da predstave svoj rad široj publici.

“Ja mislim da ovde ima za svakog ponešto. Ovaj festival podržava domaća imena i to je nešto što drugi festivali ne rade. To što ‘FreshWave’ podržava domaća imena mnogo znači mladim muzičarima”, rekao je Calavera.

Za vrijeme festivala nije zabilježen niti jedan incident i čitava organizacija je nastojala da festival protekne u najboljem redu, što zahvaljujući fantastičnoj publici i sjajnim izvođačima, nije bio težak zadatak. Ove godine “Nektar FreshWave” festival privukao je posjetioce iz mnogo evropskih zemalja, a zabilježena je i dosad rekordna posjećenost regionalne publike.

Partneri koji su podržali festival su “Banjalučka pivara” i kompanija “M:tel”.

(Nezavisne)