Magazin 15.02.2016.

Nikad nije kasno: Ružica i Mustafa već četiri godine u braku

ČITANJE: 3 minute
ruzica i mustafa
Ružica Marić i Mustafa Mulalić su oboje udovci, a upoznali su se prije više od četiri godine. Tačno prije četiri godine, nekih pola godine nakon otvaranja Centra za zdravo starenje u Novom Sarajevu, odlučili su da se vjenčaju, i to upravo na Valentinovo.

Od tog dana svake godine u Centru za zdravo starenje obilježava se ne samo Valentinovo, nego i proslava Ružine i Mustafine ljubavi.

Mustafa se prisjeća njihovog prvog susreta za vrijeme jednog slavlja na izletu na Igman.

-Na tom slavlju primijetim ja jedno društvance u kojem je Ruža bila sa svojim komšinicama. Dijelio se ručak, ja sam čekao na kafu, a onda je ona došla za sto i donijela grah. Ja joj kažem – ‘Nećeš valjda sama to pojesti’ i to je bio prvi naš susret. Kaže ona meni – ‘Pa ja sam stara za tebe’, a ja joj izvadim ličnu kartu i odgovorim – ‘Kako stara, evo vidiš da sam ja stariji od tebe tri godine’. Negdje pred kraj izgubi se ona meni, valjda se ustručavala. Onda sam ja razmišljao kako sad da joj opet priđem i odlučim da uberem poljskog cvijeća na Igmanu, napravim jedan dobar buket, priđem joj u društvu i kažem – ‘Gospođo, ovo je za vas’. Oni svi zinuli u mene – ‘Kako to sad, ko je ovo?’ Onda sam ja tražio da mi da broj telefona, a ona se izgubila, dala mi pogrešan broj, pa sam ga morao tražiti preko opštine… Dobio sam broj nakon nekoliko dana i onda smo se našli- priča Mustafa.

Ruža dodaje kako su se svi u njihovoj okolini iznenadili njihovom odlukom, no ona na to nije obraćala pažnju.

-To mi nije bilo bitno jer je Mustafa kao čovjek dobar, vrlo pažljiv, vrijedan, našli smo se i zajedno smo. Slažemo se, šta god kome treba, tu smo. Ja sam bila sama pet godina i bila je to teška samoća. Kad sam upoznala Mustafu, sve je bilo drugačije. Centar, društvo, prijateljstvo… Slažemo se, lijepo nam je, sve radimo zajedno, kuvamo i putujemo svake godine. Nemamo obaveza, u penziji smo oboje i sad možemo da se posvetimo nama- navodi Ruža.

U Centru za zdravo starenje danas je organizovana proslava uz druženje, pozitivnu atmosferu i prigodan program uz muziku i čitanje poezije, a dres kod je uključivao nošenje odjeće ili detalja crvene boje.

U Centru navode kako Valentinovo slave ne samo kao proslavu ljubavi između muškarca i žene, nego i kao ljubav prijatelja, jer su ovdje u četiri i po godine sklopljena brojna prijateljstva: ljudi se druže i van Centra, odlaze na zajedničke izlete, ljetovanja itd.

Naglasak u centru je na zdravom starenju: promocija fizičke aktivnosti, svakodnevne vježbe, zdrave ishrane, a naglasak je na očuvanju mentalnog zdravlja starijih osoba kroz druženje, različite sekcije koje pružaju mogućnost učenja engleskog jezika, rada na računaru, kulinarskih vještina itd.

-Uvijek obilježimo sve manifestacije i praznike, tu dočekujemo i novu godinu, imamo razne sekcije… Krasno mi je tu, ovo mjesto me čini zadovoljnom i sretnom. Ako nigdje čovjek ne može otići, dođe ovdje, bez ikakve obaveze, sa puno ljubavi- kaže jedna od članica Ramiza Softić.

(Klix)