Magazin 01.03.2016.

Niko nije želio da kupi rukom pisano pismo Čarlsa Darvina

ČITANJE: 2 minute
darvin
Rukom pisano pismo Čarlsa Darvina, britanskog biologa koje se pojavilo na aukciji aukcijske kuće Nate D. Sanders iz Los Angelesa, 25. februara, nije se prodalo.

Početna cijena pisma bila je 69.500 dolara i nije se očekivalo da ovaj izuzetno vrijedan istorijski dokument neće biti prodan.

Prošlog septembra, pismo u kojem je Darvin izrazio svoje sumnje u Bibliju prodalo se za rekordnih 197.000 dolara, kako je saopštila britanska aukcijska kuća Bonhams koja je organizovala prodaju u Njorku.

Postignuta cijena bila je 3 puta veća od očekivane i potukla je prijašnji rekord postignut prodajom njegovog pisma na četiri stranice upućenog njegovoj nećaki, a koje se prodalo za 59.142 dolara kako piše CBS News.

Napisano godinu dana nakon Porijekla vrsta

Pismo nosi datum, 12. decembar 1860. godine i nastalo je otprilike godinu poslije objavljivanja njegove knjige “Porijeklo vrsta”.

Knjiga je objavljena 1859. godine, i opisuje njegov rad na teoriji evolucije i smatra se temeljem evolucione biologije. Knjiga tumači ideju da su vrste evoluirale tokom generacija kao rezultat prirodne selekcije nasljednih tjelesnih ili bihevioralnih osobina koje povećavaju šanse organizama za preživljavanje.

U ovom pismu upućenom biologu Džordžu Čarlsu Valiču, Darvin kaže da namjerava objaviti perepravljeno izdanje knjige i da ga se duboko dojmilo Valičevo istraživanje. Pored toga, zahvaljuje Valiču što mu je poslao kopiju svoje knjige.

Pismo pokazuje Darvinov interes za otkrića u okeanima

Isto tako izražava ushićenje zbog Valičevog istraživanja na morskim zvijezdama i raspituje se o njegovim saznanjima o bazaltnim oblucima. Pita ga i o opservacijama foraminifere, jednostaničnog organizma sa oklopom koji živi u puno morskih okruženja. Potpisano pismo pokazuje Darvinov interes za otkrića u dubokim okeanima te za biološki život i geologiju na dnu okeana i njegove pedantne napore da pojasni Valičeva otkrića.

(NN, telegram)