Magazin 31.03.2017.

Nikola Vranjković 7. aprila u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute

Sa Nikolom Vranjkovićem, uoči njegovog nastupa u Banjaluci 7. aprila u KSB-u, pričali smo o tome šta ga inspiriše, njegovim budućim planovima, omiljenim ex-Yu pjesmama…

Beogradski kompozitor, muzičar, gitarista, tekstopisac i producent Nikola Vranjković najpoznatiji je publici kao nekadašnji autor pjesama i lider benda Block Out, sa kojima je svirao od 1991. do 2013. godine.

Objavio je samostalno knjigu i album “Za ovde ili za poneti” (2001), a nakon raspada Block Outa, mini album i knjigu “Bremeplov” (2014), kao i singlove “Fototapet” (2015) , “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim” sa Autogenim treningom (2016) i “Dve reči” (2016) koji će se naći na novom duplom albumu koji trenutno završava.

Sa svojim bendom Vranjković nastupa u banjalučkom KSB-u 7. aprila, a u razgovoru za MONDO kaže da publika na tom nastupu može da očekuje svirku od puna tri sata, u kojoj će predstaviti presjek svoje karijere od 1994. godine do danas.

Neke pjesme uživo svirate sa čak četvoricom gitarista, što je pomalo ekstravagantna kombinacija. Da li se na svirkama desi da su gitare u nekoj vrsti kolizije?

“To je klasična rok postava, bubanj bas, klavijature i dvije gitare, s tim što klavijaturista povremeno svira treću gitaru. Na nekim nastupima je bilo i četiri gitare. Različiti su zvukovi, svako koristi potpuno različite efekte. Često te gitare ponajmanje zvuče kao gitare…”

U pjesmi “Magla” sarađujete sa legendarnim niško/zagrebačkim gitaristom Goranom Kostićem i njegovim bendom Novembar… Kako je došlo do te saradnje?

“Novembar posljednjih godinu dana snima album sa puno gostiju (Golub, Sejo sexon, Pera Lovšin, Cane i drugi). Dobili smo muziku i zadatak je bio da svako od nas napiše tekst i otpjeva ga po melodiji koju smisli. Pjesma ‘Magla’ je prva smiksana i puštena je kao pilot singl. Naš drugar Marko Dobrović nas je častio jednim lijepim video radom, pa je pjesma dobila i spot. Zadovoljan sam kako je sve ispalo na kraju. Nešto slično sam prošle godine radio i sa Point Blankom na njihovom albumu Gitarologija”

Vaš bivši bend Block Out jedan je od najznačajnijih predstavnika talasa koji je djelovao početkom 90-ih godina u Srbiji. Iako je taj period izuzetno bogat i po broju izdanja i po kvalitetu, nekako se čini kao da ga mediji i kritičari potcjenjuju u odnosu na Novi talas 80-ih. Kako to komentarišete?

“To komentarišem manjkom pismenih medija i kritičara. I jedan i drugi period obiluju fantastičnim grupama i albumima.”

Šta vas najviše motiviše da i dalje stvarate i nastupate, u ovo, ako se slažete, visokokomercijalizovano i dehumanizovano doba?

“Kad to ne bih radio morao bih 365 dana da idem na pecanje, što bi bilo pretjerano, a i nekad je baš hladno na vodi… Čovjek se, kad piše, slika, svira, gradi kuću, sadi drveće ili slično, jednostavno osjeća živ. To je sasvim dovoljno.”

Koji su budući planovi vas i vašeg benda?

“Završavamo album koji će se pojaviti na jesen. Trenutno dosta sviramo i nadam se da ćemo u budućnosti imati još puno koncerata, jer je svaki poseban na svoj način.”

nikola vranjkovic

Na kraju razgovora za MONDO zamolili smo Vranjkovića da nam kaže i kratko prokomentariše svojih omiljenih pet ex-Yu pjesama. Ona je naveo prvih pet koje su mu pale na pamet od, kako kaže, omiljenih sto pjesama…

LA STRADA – PLAVI TONIK

“Slobodan Tišma i njegove slike. Nista slično Luni i La Stradi se više nije pojavilo kod nas…”

BAJAGA I INSRTUKTORI – STRAH OD VOZOVA

“Za mene najbolja Bajagićeva pjesma. Gitaru u ovoj pjesmi je maestralno odsvirao Rajko Kojić…”

LET 3 – ZORA

“Jedna od pjesama po kojoj sam kreirao zvuk Block Outa. Živim za dan kada će se Mrle kandidovati za predsjednika Hrvatske…”

ARHANGEL – RAZGOVOR BEZ SMISOL

“Skoro sam naučio makedoski jezik zbog Riste Vrteva. Sanjao sam ovu pjesmu par puta…”

LAČNI FRANTZ – LIPA ZELENILA JE

“Pričam često sa Predinom o raznim temama. Nisam nikad smio da pitam ništa u vezi ove pjesme…”

https://youtu.be/jhhyitEE9cY

(mondo)