Magazin 27.05.2017.

Nikolina Čato o “Dukatfestu”: Festival koji je prepoznat u svijetu

ČITANJE: 4 minute

Najljepše nošnje iz cijelog svijeta, duh kulture drugih naroda, igra koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i muzika koja pokreće samo su dio onoga što godinama krasi Internacionalni festival kulture “Dukatfest”.

Upravo ovaj festival proslavlja 10 godina postojanja, a ove godine će biti održan u terminu od 16. do 21. juna u Banjaluci, Modriči i Trebinju. Možda i jedan od najljepših festivala jubilej će proslaviti posebno svečano, a dokaz za to su i imena država iz kojih stižu ansambli, među kojima su i Venecuela, Indija i Indonezija.

Nikolina Čato, direktorica ovog festivala, u intervjuu za “Nezavisne” navela je da nije lako organizovati festival, ali da svi oni koji su okupljeni oko ideje “Dukatfesta” to više ne doživljavaju kao posao.

Da je ovaj festival zahvaljujući svom imenu i dosadašnjoj reputaciji već postao brend u svijetu najbolje dokazuje činjenica da iz godine u godinu u Republiku Srpsku stižu ansambli iz najudaljenijih država svijeta, a već sljedeće na ulicama naših gradova mogli bi zaplesati i umjetnici iz Kube.

NN: “Dukatfest” ove godine proslavlja jubilej – 10 godina postojanja. Sa kakvim emocijama dočekujete 16. juni, kad počinje vaša plesno-muzička priča?
ČATO: Srećni smo što smo u izuzetno teškim vremenima za kulturu uspjeli izgraditi i održati festival koji je cijenjen i prepoznat širom svijeta. Organizaciju festivala više ne doživljavamo kao posao i obavezu, nego kao izazov i predivno iskustvo, sa svim lijepim, ali i teškim situacijama kroz koje smo prolazili stvarajući ga.

NN: Ove godine pažljivo ste birali ansamble iz cijelog svijeta koji će se predstaviti na festivalu. Koji su to kriterijumi kojima ste se vodili i šta to očekuje publiku?
ČATO: S velikom pažnjom i visoko postavljenim kriterijumima smo birali ovogodišnje ansamble, jer smo željeli da ovaj jubilej bude kruna našeg dosadašnjeg rada. Publika će i ove godine uživati u šarolikom repertoaru gostujućih ansambala, koji će na najbolji način predstaviti tradiciju zemalja iz kojih dolaze. Ugostićemo ansamble iz Portorika, Venecuele, Indije, Indonezije, Čilea, Rusije, Slovačke i Poljske, a prvi put ćemo organizovati i Latino veče, tako da će svi posjetioci koncerta uživati u latino ritmovima. Kulturni i muzički sadržaji biće namijenjeni za interaktivnost sa građanima i turistima.

NN: Program festivala proširili ste i na kulturnu scenu Trebinja i Modriče… To nije prvi put da će učesnici putovati širom RS, ali prvi put na mapi je Trebinje. Kakav program ste pripremili za ove gradove?
ČATO: Trebinje je toliko lijepo da ga je zaista šteta ne pokazati našim gostima. Ansambli će nastupiti u okviru “Trebinjskog kulturnog ljeta”, planirana su dva koncerta, defile ulicama grada i “Art&Craft market”. U Modriči smo već domaći, godinama smo lijepo dočekivani i koncerti su uvijek izuzetno posjećeni.

NN: Vi ste u “Dukatfest” timu od prvog dana, a sada ste i na čelu festivala. Šta je za Vas sve ove godine bio najveći izazov u radu, a šta Vam je danas najveća odgovornost?
ČATO: Veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost je biti na čelu ovakvog projekta. Ugostiti 250 učesnika iz različitih dijelova svijeta, organizovati programske aktivnosti i truditi se na najbolji mogući način prezentovati našu kulturu, tradiciju i dobro gostoprimstvo je veliki izazov. Ali kad imate oko sebe tim ljudi koji imaju isti cilj i koji dišu kao jedan, onda je sve dosta lakše.

NN: Umjetnici iz više od 30 zemalja iz cijelog svijeta doputovali su u Banjaluku kako bi se predstavili na festivalu. Postoji li neka zemlja koja još nije bila, a vi iz organizacije imate želju da je vidite u našem gradu?
ČATO: U proteklih devet godina ugostili smo blizu 2.000 učesnika iz 32 zemlje svijeta, postali član IOV-a Svjetske asocijacije folklorne umjetnosti pri UNESCO-u i pozicionirali se kao vodeći festival folklora u regionu. I više smo nego zadovoljni postignutim rezultatima, ali dobro je imati nove izazove pa se nadamo da ćemo naredne godine ugostiti ansambl sa Kube.

Otvaranje festivala

Internacionalni festival kulture “Dukatfest” počinje 16. juna, kada će biti održano Latino veče. Program svečanog otvaranja zakazan je za 17. jun, u 21 čas, ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Tada će se prisutnima kratko predstaviti svi ansambli, učesnici festivala, dok će ansambl iz Indije održati plesno-muzički performans.

Jedan od prijatelja ovogodišnjeg festivala je kompanija “M:tel”, a generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

 

(Nezavisne)