Magazin 13.04.2017.

Nisu za jelo: “Čipkana” jaja dragocjena uspomena

ČITANJE: 1 minuta

Praznik Vaskrs je prilika za nezaposlene Banjalučanke da popune kućni budžet, prodajući na tržnici ili preko fejsbuka gotova, tradicionalno ukrašena jaja, po cijeni od marku za komad.

Rukotvorine Snežane Tunić (42) su malo skuplje, ali je svako njeno jaje unikat. „Čipkana“ jaja iz Sneškine radionice nisu namijenjena za jelo i tucanje. Ona se, kao dragocjena uspomena, godinama čuvaju u vitrini.

– Iz jajeta od patke ili guske, jer kokošja nisu pogodna za to, kroz malu rupicu iscijedim sadržaj, da ostane samo ljuska. Ljusku pažljivo izbušim mini bušilicom po prethodno ocrtanoj šemi i bukvalno pretvorim u čipku – objašnjava Snežana, koja se godinama bavi slikanjem i rukotvorinama.

Pačja “čipkana” jaja prodaje po pet, a guščija po 10 KM, ali ih je ove godine napravila samo nekoliko, jer je sve teže naći jaja od ove vrste peradi.

Njene mušterije su, kaže Snežana, ljudi koji “vole lijepe stvari i rado ih poklanjaju”.

Raznim bojama i tehnikama, na maštovit i originalan način, Snežana oslikava i „obična“ kokošja jaja, ali ih ne prodaje. Ona su rezervisana za porodicu i prijatelje.

Hiljadu jaja

Mada je je to zahtjevan posao, neke žene, koje svoje rukotvorine prodaju na banjalučkoj gradskoj tržnici, za nekoliko pretprazničnih dana našaraju i prodaju i više od 1.000 jaja.

(Euroblic)