Magazin 16.05.2017.

‘Noć muzeja’ u Banjaluci 20. maja

ČITANJE: 2 minute

U subotu 20. maja 2017. godine Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježiće dvanestu po redu Evropsku Noć muzeja.

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Program ovogodišnje Noći muzeja započinjemo izložbom TEME I IDEJE MODERNOG: Srpsko slikarstvo 1900–1941 koju realizujemo u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada. Riječ je o stalnoj postavci Galerije Matice srpske, koja podrazumijeva više od 60 najznačajnijih djela slikara poput Save Šumanovića, Jovana Bijelića,Danice Jovanović, Petra Dobrovića, Milana Konjevića i dr.

Program na platou ispred MSU RS podijeljen je u dva segmenta: vizuelni i muzički.

Prvi muzički dio podrazumijeva nastup „Džez poezi kabare“ koji izvode svojevrsan muzički performans nastao spajanjem vrhunskog banjalučkog džez kvarteta „Combine quartet“ i poezijom dva mlada banjalučka pjesnika Nebojše Kuruzovića i Saše Berendike.

Nakon koncerta očekuje nas nastup „Inex Teatra“-cirkuske kompanije iz Beograda, koja će izvesti 30-minutni performans koji se sastoji od plesa, lutkarskog teatra, vazdušnih akrobacija i žongliranja.

Kraj programa obilježiće nastup banjalučkog dj dvojca FLATFUNK.

I ovogodišnju Noć muzeja u realizaciji MSU RS prepoznalo je i Specijalno predstavništvo Evropske unije u BiH, koje nam je pružilo podršku u realizaciji , uspješna saradnja započeta prije dvije godine sa Kompanijom m:tel nastavljena je tako da je i ove godine Kompanija m:tel prijatelj muzeja, a značajnu podršku ove godine pružila je i kompanija Molson-Coors ,zastupnik Staropramen piva.

Kako je najavljeno iz Muzeja savremene umjetnosti RS, program Noći muzeja počinje u 20.00 časova, a završava u ponoć.

(BLportal)