Magazin 23.03.2016.

“Norvežanin” iz Mrkonjić Grada namagarčio pola Beograda

ČITANJE: 3 minute
JASMIN
Neobična, skoro filmska priča sa osmehom se prepričava među zaposlenima u gradskom javnom preduzeću „Ada Ciganlija“.

Tema je bivši komercijalni i finansijski direktor ovog preduzeća neobičnog imena – Kristijan Stenberg. Stenberg je prošle godine doveden na ovu poziciju u preduzeću, a zaposlenima se predstavio kao ekspert iz Norveške. Zaposleni su sami otkrili da sa novim direktorom “stvari nisu načisto”.

– Odmah smo vidjeli da nešto nije u redu, na svako pitanje odgovarao je sa: “Ma, može” – priča izvor „Blica“.

Stenberg je bio direktor pet mjeseci, dok nisu isplivale, prema tvrdnjama izvora „Blica“, sumnjive fakture. Tek tada je Stenbergovo “čudno ponašanje” počelo da nadzire i rukovodstvo „Ade“.

Saznali su da je Stenberg svojevremeno promjenio ime i da je njegovo pravo poreklo iz Mrkonjić Grada, gdje je inače rođen, a da mu je pravo ime Jasmin Buhić.

Usledila je panika, razmatralo se da se pozove i policija, ali su se Stenbergu samo zahvalili na saradnji kako bi izbegli aferu.

– Nismo znali da je on Jasmin Buhić iz Mrkonjić Grada, kaže direktor JP „Ada ciganlija“ Žarko Šormaz.

Direktor JP “Ada Ciganlija” Žarko Šormaz potvrdio je za „Blic“ da je u tom preduzeću radio Stenberg, ali da on ne zna da li je on zapravo Jasmin Buhić.

– Nismo znali da je on Jasmin Buhić. Tražio je sporazumni raskid i mi smo pristali – kaže Šormaz koji nije želeo ni da potvrdi, ali ni da demantuje da je u radu bivšeg direktora bilo zloupotreba.

– U toku je izrada završnog računa tako da još uvijek nemamo takve informacije. Kada budemo imali bilo kakav dokaz prevare, preduzećemo potrebne mjere – kaže Šormaz.

Na insistiranje „Blica“ da objasni zašto su zaposlili Stenberga i koje su ga kvalifikacije preporučile za posao, Šormaz je odgovorio:

– Završio je „Singidunum“ i diplomirani je ekonomista.

„Blic“ je pokušao da kontaktira sa Stenbergom, ali on više od dvije nedjelje nije odgovarao na pozive i pitanja novinara.

Lažni Norvežanin bio zaposlen u četiri javne institucije

Kristijan Stenberg je radio u Gradskoj uprava za cene, u Sava centru, a potom kao Predsjednik Nadzornog odbora JKP „Beograd put“ i finansijski i komercijalni direktor JP „Ada Ciganlija“.

Skupština grada postavila ga je za predsjednika Nadzornog odbora JKP “Beograd put” 28. maja 2014.

U ovom preduzeću kažu da je imenovan za predsjednika Nadzornog odbora od strane osnivača. Razriješen je 30. 11. 2015. zbog podnošenja ostavke.
U Gradskoj upravi nisu željeli da objašnjavaju angažovanje Stenberga.

Jasmin Buhić upisao se na Fakultet za ekonomiju, finansije Univerziteta “Singidunum” u Beogradu, a pred kraj studija zvanično mijenja ime u Kristijan Stenberg.

Na portalu “Singipedia” Buhić je jedan od autora naučnoistraživačkog rada “Komparativna analiza računovodstvenih sistema Kraljevine Norveške i Republike Srbije“.

Od tada se predstavlja kao norveški finansijski ekspert na osnovu čega dovodi u zabludu poslovno okruženje.

Kako „Blic“ saznaje, Stenberga je gradskim javnim preduzećima preporučio pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. Milosavljević, međutim, nije želeo da odgovori na pitanja novinara „Blica“ da li poznaje Stenberga.

(Blic)