Magazin 11.01.2021.

Nova kolekcija Marka Fehera na prestižnom evropskom takmičenju

ČITANJE: 1 minuta

Nova kolekcija poznatog banjalučkog dizajnera Marka Fehera biće prezentovana u sklopu takmičenja “Fashion Makes Sense Award” koje će se održati u digitalnom izdanju Fashionclash Festivala od 26. do 28. februara 2021. godine.

Feher ističe da je sve, bez iznimke u ovoj kolekciji napravljeno od recikliranih starih stvari, cipela, papuča, kaputa, pantalona, ​​dugmadi…

“Moj cilj za “Fashion Makes Sense Award” bio je zaista stvoriti odjeću koja ima smisla, koja je nosiva i upotrebljiva u svakodnevnom životu. Mislim da bi se uopšteno svi mogli više okrenuti recikliranju i stvaranju novih stvari od starih, jer trenutno imamo toliko odjeće i materijala na svijetu, da nam nisu potrebni novi proizvodi, jer proizvodnjom novih materijala ovi automatski postaju otpad. Zbog toga sam se okrenuo ovoj metodi korištenja već korištenih stvari jer moda mora početi imati više smisla”, izjavio je Marko Feher u intervjuu za Kaltbut Magazine.

Marko Feher je jedini dizajner iz Jugoistočne Evrope koji je u finale takmičenja ušao sa devet dizajnera iz cijelog svijeta.

“Mislim da mladi iz ovog dijela svijeta imaju puno kreativnih potencijala i često nemaju prostora da to pokažu. Jako sam sretan što FashionClash svih ovih godina neprestano ruši te stereotipe i daje prostor mladima bez obzira odakle dolaze”, kaže Marko Feher.

(kaltbut-magazine.com, foto: Edvin Kalic)

Oznake: Marko Feher