Magazin 08.04.2017.

Novi izložbeni eksponat u Muzeju Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

U sklopu Stalne izložbene postavke Prirodnjačkog odsjeka Muzeja Republike Srpske, u centarlnoj izložbenoj vitrini Referata za botaniku, pored biljnog materijala izloženi su eksponati 52 vrste gljiva. Radi se o modelima (odlijevcima) odabranim iz mikološke zbirke „Gljive“.

Ovo je idealna prilika za sve ljubitelje gljiva da se bolje upoznaju sa svijetom gljiva, da saznaju koje vrste uspijevaju u našim krajevima, koje su to jestive, uslovno jestive, nejestive, ali i koje su to otrovne vrste.

Gljive (Fungi) kao posebno carstvo živih organizama-eukariota, imaju veliki značaj u prirodi. Predstavljaju bitnu karika u funkcionisanju prirodnih sistema jer imaju ulogu razlagača materija biljnog porijekla.

Zahvaljujući izvanrednim prirodnim uslovima, u našim krajevima raste veliki broj različitih vrsta gljiva. Najčešće uspijevaju u šumama, na livadama i pašnjacima. Mnoge od njih su ukusne i kvalitetne, pa se često koriste u ishrani. Mogu biti i otrovne, a pojedine vrste sadrže i ljekovita svojstva.

– U svijet gljiva ulazi se oprezno uz konsultaciju stručnjaka, poznavalaca gljiva iz gljivarskih udruženja, kao i odgovarajuću literaturu. Kod prikupljanja gljiva od ključne je važnosti prepoznati svaku vrstu. U protivnom, greške mogu biti kobne po zdravlje korisnika, ponekad i smrtonosne, upozorava Nataša Kovačević, kustos za prirodoslovlje-botaniku.

– Posebno je neophodno voditi računa o ispravnom načinu prikupljanja gljiva jer njihovo često branje može dovesti do nestanka pojedinih vrsta sa staništa, ističe Kovačevićeva.

(Banjaluka.com)