Magazin 21.03.2016.

Novi Zeland- životinje bića sa osjećanjima

ČITANJE: 2 minute

panda

Novi Zeland napravio je ogroman korak naprijed u zaštiti prava životinja, osiguravajući da budu pravno prepoznata kao “bića sa osjećanjima”.

U utorak je usvojen amandman na postojeći zakon o zaštiti životinja u kojem se navodi da su i životinje, baš poput ljudi, bića sa osjećanjima.

– Reći da i životinje imaju osjećanja znači eksplicitno da i one mogu da osjećaju i pozitivne i negativne emocije, uključujući bol i tugu – kaže doktorka Virdžinija Vilijams, direktorka Savjetodavnog obora za etičko postupanje sa životinjama.

– Upravo je eksplicitnost i direktnost te tvrdnje nova važna prekretnica na putu prema dobrobiti svih životinja. Nedavni zakon takođe uključuje zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama.

Doktorka Vilijams kaže da je službeno priznavanje životinja kao osjećajnih bića temelj za budući Zakon o dobrobiti životinja.

Dona Valcl, direktorka organizacije za zaštitu životinja Nelson SPCA, kaže kako su ove promjene prekrasne i kako je sjajno napokon vidjeti da je ideja ozakonjena.

Objasnila je da je veoma vidljivo da i životinje pate od tjeskobe kad se razdvajaju od sebi dragih i da pokazuju različita osjećanja. Takođe, neke su životinje zapostavljene i imaju pravo i ozbiljne probleme da prežive.

– One pate i to se može vidjeti u njihovim očima – kaže Valcl. Ogranak organizacije SPCA iz Oklanda kaže da je ova deklaracija o osjećanjima bila potrebna jer, većina novozelandskih zakona životinje tretira kao “objekte i predmete”, umjesto kao živa bića.

Valcl se nada da će ova zakonska promjena značiti korak naprijed u sankcionisanju zlostavljanja životinja.

– Nadajmo se da će se sada kazne za zlostavljače životinja pooštriti. Novi zakon takođe predviđa brže i strože kažnjavanje manjih i srednjih prestupa kada je riječ o dobrobiti životinja i omogućava inspektorima da, među ostalim mjerama, izdaju upozorenja.

– Mišljenje javnosti o dobrobiti životinja rapidno se mijenja. Ovaj zakon podudara se s mijenjanjem stava o ulozi životinja u našem društvu – rekao je predsjednik novozelandskog udruženja veterinara, doktor Stiv Merčant.

(Agencije)