Magazin 12.03.2017.

Obilježen jevrejski praznik Purim u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je danas održana manifestacija pod nazivom “Praznik proljeća” u okviru koje je prigodnim sadržajem proslavljen jevrejski praznik Purim.

Obilježavanje je počelo maskenbalom za djecu na Trgu Krajine, a potom u Domu omladine prigodnim scenskim programom, izložbom dječijih radova i filmom o Purimu.

Đorđe Mikeš, direktor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne”, jednog od glavnih organizatora ove manifestacije uz Jevrejsku opštinu Banjaluka, rekao je novinarima da je Purim jedan od najljepših praznika u jevrejskom narodu, koji vrlo malo ima veze sa vjerskim karakteristikama.

“Purim pada početkom proljeća i svugdje u svijetu jevrejska djeca povodom tog praznika prave proslave karnevalskog tipa. U Banjaluci je relativno malo Jevreja, ali to ne znači da ne možemo napraviti takvu zabavu za djecu Banjaluke”, naveo je Mikeš.

On je naglasio da je ovo prvi pokušaj da se djeca animiraju i zabave za ovaj praznik i da se građanima pokaže veselje povodom dolaska proljeća, dodajući da će se nastojati da ovo postane tradicija.

Predsjednik Asocijacije za unapređenje turizma, umjetnosti i kulture Banjaluka Milenko Lakić izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicija, dodajući da je Banjaluka ranije imala i dječiji karneval, koji se ne održava zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Purim je istorijski praznik i slavi se u znak sjećanja na izbavljenje Jevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji, a događaji koji o tome govore opisani su u Knjizi o Esteri, koja čini dio Starog zavjeta, prenose agencije.

(unoradio)