Magazin 24.04.2017.

Obuka vodiča u Rafting centru Kanjon

ČITANJE: 1 minuta

Od 20. do 23 aprila, na rijeci Vrbas, održana je obuka vodiča i trip lidera prema pravilima Međunarodne rafting federacije (IRF). 

Polaznici obuke,  imali su priliku da savladaju tehnike koje će im biti potrebne u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ali i neke od naprednih obuka koje se mogu primijeniti tokom akcija spasavanja poplavama ugroženog stanovništva ili prilikom spacavanja na divljim vodama. Obuku su vodili  IRF instruktor iz Hrvatske Davor Kos i Aleksandar Pastir, predsjednik RK Kanjon.

obuka vodica u raftingu

– Ova obuka je bila specifična i po tome što su u njoj učestvovali polaznici iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ujedno je realizovana i obuka za pripadnike voda civilne zaštite Grada Banjaluka. Obuka se sastojala iz teoretskog i praktičnog dijela – rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik RK Kanjon.

Jedan od polaznike obuke, Ivan Romić iz Kutine, kaže da je tokom obuke u Banjoj Luci, na rijeci Vrbas, puno naučio.

– Naučio sam puno toga što iskreno i nemam gdje drugdje naučiti. Obuka je bila teška, ali sam sretan što sam savladao neke od naprednih tehnika spašavanja. Vremenski uslovi su bili poprilično ekstremni. Prvog dana obuke je padao snijeg, a cijelo vrijeme je duvao jak vjetar – kazao je Romić.

Obuka je realizovana u Rafting centru Kanjon u Karanovcu.

(banjaluka.rs.ba)