Magazin 08.08.2016.

Od igle do lokomotive na sajmu svaštarije nedjeljom u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Polovna garderoba, ručni radovi, ulja na platnu, književni klasici, pisaće mašine, stari telefoni, razni alati i pokućstvo, samo su kap u moru šarolike ponude koju utorkom i nedjeljom nude prodavci na Novoj pijaci.

Iako robu izlažu na golom asfaltu, zakup većina uredno plaća i to osam maraka po danu, a dodatnih deset KM ukoliko i automobilom zauzmu plac.

Kažu da posla ima, ali nije kao ranijih godina. Većina posjetilaca ovog sajma svaštarije dolazi iz radoznalosti i puke dosade, ali u širokoj ponudi mnogi pronađu ponešto za sebe.

Prodavac koji na svom štandu nudi stare ćupove, obuću, privjeske za ključeve i raznorazne sitnice za pokućstvo zadovoljan je prodajom.

– Na mom štandu sve košta od jedne do deset KM. Zadovoljan sam prodajom. Kako god okreneš, ipak naberem markicu po markicu, jer puno ljudi cirkuliše pijacom. Ima dosta penzionera koji su besposleni i dolaze iz dosade, ali ima i onih koji ponešto kupe – rekao je ovaj prodavac, koji nije želio da mu objavimo ime.

Mile Pupovac, koji prodaje knjige i stripove, našao je način da ispuni svoje penzionerske dane.

– Ostao sam sam kada su mi preminule kćerka i supruga. U radu sam pronašao utjehu, jer mi prija kad izađem i kada sam među ljudima. Ne radim ovo isključivo zbog zarade, jer je meni samom i penzija dovoljna – povjerio nam se simpatični Pupovac.

U šali kaže da od svih kolega na pijaci upravo on ima najelitnije mušterije.

– Imam dosta visokoobrazovanih kupaca, ali i onih koji kupuju knjige na poklon. Ti su najgalantniji, jer nigdje ne mogu naći povoljniji, a bolji i korisniji poklon – pohvalio se on.

Na njegovom štandu komplet od deset polovnih knjiga Branka Ćopića košta 30 maraka, tri naslova Miroslava Krleže cijeni 15, dok se Tolstojev “Rat i mir” može kupiti za deset KM. Stripovi su od marku do dvije.

Nedaleko od njega primjećujemo prilično moderne cipele za samo pet maraka, dok je garderoba još jeftinija.

I kolekcionari i numizmatičari imaju šta da kupe, a odmah do njih strši pernata živina, koke i pijetlovi koji koštaju 12 i 15 KM.

Za ovo mjesto može se reći da kakva je ponuda, takvi su i kupci – raznih profila i generacija. Ipak, među njima su najbrojniji penzioneri.

– Dolazim svake nedjelje na pijacu. Volim da pogledam šta se nudi. Često nađem nešto jeftino od pokućstva pa kupim, a ima i fine garderobe – kazala je penzionerka Stana Bojić.

Namještaj

Nova pijaca posebno se ističe po dosta bogatoj ponudi namještaja. Stilske stolice prodaju se po 20 KM. Dobro očuvan set za dnevnu sobu može se kupiti za 500 KM, a krevet za 250. Većina ovih prodavaca pristaje na cjenkanje, pa se i ove cijene snize za nekoliko desetina maraka.

(Glas Srpske)