Magazin 16.05.2017.

Od sutra u Banjaluci dani Sankt Peterburga

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci će u okviru manifestacije “Dani Sankt Peterburga u Republici Srpskoj” od sutra do 31. maja biti organizovan niz kulturnih događaja u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i republičkim ustanovama kulture – Narodnom i univerzitetskom bibliotekom, Dječijim pozorištem i Muzejom Republike Srpske.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci sutra u 12.00 časova biće otvorena izložba “Upoznavanje sa Peterburgom”, koju je pripremio Državni muzej istorije Sankt Peterburga.

Izložba “Opsada Lenjingrada u fotografijama” biće otvorena sutra u 18.00 časova u Muzeju Republike Srpske, a otvaranje izložbe uveličaće Gudački kvartet “Kapelija” simfonijskog orkestra Državne akademske kapele Sankt Peterburga.

Centralna manifestacija bogatog kulturno-umjetničkog programa je Gala koncert peterburških zvijezda opere i baleta, koji će se publici predstaviti sutra u 20.00 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Na Gala koncertu učestvovaće solisti sanktpeterburškog državnog akademskog pozorišta “Leonida Jakobsona” koje predvodi počastvovani umjetnik Rusije Andrian Fadejev i talentovani muzičari, pobjednici na međunarodnim i državnim takmičenjima, dobitnici prestižnih muzičkih nagrada, solisti Državnog kamernog muzičkog pozorišta “Sankt Peterburg opera”.

Državno lutkarsko pozorište “E. S. Demeni” izvešće u četvrtak, 18. maja, u 12.00 i 19.00 časova predstavu “Lutke i klovnovi” u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

U Domu omladine u Banjaluci 19. i 20. maja u terminima od 18.00 i 20.00 časova biće prikazana djela savremenih ruskih režisera filmskog studija “Lenfilm”, i to “Ptica” režisera Ksenija Baskakova, “Kontribucija” režisera Sergeja Snežkina, “Obožavateljka” u režiji Vitalija Meljnikova i “Tri dana prije proljeća” režisera Aleksandra Kasatkina.

Manifestacija “Dani Sankt-Peterburga u Republici Srpskoj” jedna je od aktivnosti koje su definisane dokumentom “Mapa puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske” koji su potpisali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko na Međunarodnom ekonomskom forumu u Ruskoj Federaciji 2016. godine.

Saradnja između dviju vlada se odnosi, između ostalog, i na oblast kulture, a Mapom puta je predviđeno da se već naredne godine institucije kulture iz Republike Srpske predstave publici u Sankt Peterburgu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture u Banjaluci danas je održan sastanak radne grupe za razvoj saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske u oblasti kulture.

Predstavnici delegacije iz Sankt Peterburga istakli su važnost saradnje na nivou udruženja iz svake od oblasti kulture i umjetnosti kako bi bila uspostavljena konstruktivna saradnja sa sankpeterburškim Savezom umjetnika.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković sa saradnicima upoznala je delegaciju iz Sankt Peterburga o planovima za predstavljanje institucija i umjetnika Srpske naredne godine u Sankt Peterburgu.

“Vjerujemo da će institucije kulture Republike Srpske predstaviti domaće kreativno i savremeno stvaralaštvo ruskoj publici, te nasljeđe putem različitih izložbi iz etnologije i istorije. U ovom momentu znamo da će Muzej Republike Srpske organizovati izložbu Zmijanjskog veza, kao prvog nematerijalnog dobra iz BiH na Listi Uneska”, rekla je Đakovićeva.

Na sastanku je iskazano obostrano očekivanje da će građani Banjaluke i Republike Srpske uživati u kulturnim sadržajima koji će im biti predstavljeni narednih dana.

(Glas Srpske)

Oznake: Milorad Dodik