Magazin 26.07.2016.

Od tradicije do hit ponude: Banjalučka gondola očarala strane turiste

ČITANJE: 2 minute

Dajak je turistima neodoljiv, jer ih podsjeća na Veneciju, a vožnja košta samo pet evra.

Proteklih dana Banjaluku je, zbog muzičkih festivala, posjetio veliki broj turista. U Dajak klubu kažu da je to uticalo i na njihov posao, pa je porastao i broj zainteresovanih za vožnju dajakom, lakim čamcem karakterističnim za Banjaluku.

Za plovidbu se spremaju i Finkinja Ela Kononen (18) i Džeremaja Sejdl (18), student egipatsko-njemačkog porijekla. Vidjeli su mnoge zemlje, ali su oduševljeni Banjalukom i Vrbasom.

– Rijeka je prelijepa, a ponuda nevjerovatno jeftina. Idemo na rafting, ali neću otići iz Banjaluke, a da se ne provozam i ovim čamcem što podsjeća na gondolu – kaže Ela.

Dajak je naziv za dugu, drvenu motku kojom se čamdžija odguruje o dno rijeke i tako pokreće čamac. U čamac može da stane do šestoro ljudi, ali je najbezbjednije voziti dvoje ili troje.

Napravljen je tako da klizi vodom, ne može se prevrnuti, već samo potopiti, i to jedino ako ga vozi neko nevješt.

Dajakaši kažu da je vještinu tako lako savladati da ga „voze i djevojčice“.

– Vožnja može biti adrenalinska, ali sa turistima obično plovimo plićakom i mirnijim dijelom rijeke, da mogu razgledati i uživati – kaže predsjednik Dajak kluba Andrej Zamolo.

Andrej potiče iz porodice koja je zaslužna za današnji izgled dajaka, a njegov otac je 12 puta bio pobjednik tradicionalne trke dajak čamaca.

Dajak najčešće promoviše Turistička organizacija Banjaluke, ali su ovi neobični vitki čamci i sami sebi dobra reklama. Turisti ih spaze sa mosta ili obale Vrbasa, jer je u skoro svakom trenutku bar jedan čamac u vodi.

– Poslovni ljudi nas pronalaze i na internetu, pa nam se tako javila grupa turista iz jedne farmaceutske kompanije iz Slovenije da rezervišu vožnju – kaže Zamolo.

Vožnja dajakom traje oko 45 minuta i košta 10 KM po osobi, što je većini stranaca veoma jeftino za opuštajući i romatičan doživljaj.

Veterani na obuci

Dajak klub organizuje i besplatnu obuku za upravljanje čamcem, na koju se prijavljuju i stranci koji duže borave u gradu, ali i Banjalučani svih generacija.

Među polaznicima ima i starijih od 70 godina, koji su oduvijek željeli da nauče ovu vještinu, ali u mladosti nisu imali vremena za to.

Zamolo opet šampion

U trci dajak-čamaca u sklopu “Leta na Vrbasu” i ove godine je, 19. put za redom, pobjedio Andrej Zamolo.

U kategoriji juniora trijumfovao je prošlogodišnji pobjednik Filip Blagojević, a Zlatko Kivač, dugogodišnji dajak-šampion, pobjednik je među veteranima.

Dajakaše je pratilo olujno nevrijeme, ali oni nisu odustali od trke.

(Blic)