Magazin 30.05.2017.

Odabrano još 20 demo bendova koji će takmičiti na desetom Demofestu!

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je žiri odabrao prvu grupu od 30 demo bendova, poznata su imena još 20 demo sastava, koji će imati priliku da se takmiče za nagrade desetog Demofesta, koji će biti održan od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

U skladu sa novim konceptom banjalučkog festivala, prethodno odabranih 30 bendova će svirati na glavnoj, “Basstion” bini Demofesta, dok će se druga grupa od 20 bendova takmičiti na “Beton” bini.

Novi koncept takođe podrazumijeva i to da ovih 20 demo bendova ekskluzivno bira osoba nezavisna od žirija koji je birao prvu grupu takmičara, a koja će se mijenjati svake naredne godine. Ovoga puta u toj ulozi našao se Nikola Kolja Pejaković, poznati banjalučki muzičar, glumac i reditelj.

Imena takmičarskih demo bendova koji će svirati na “Beton” bini su:

Barrel Row (Ohrid, Makedonija)

Brat (Užice, Srbija)

Cava (Grosuplje, Slovenija)

Drum (Požega, Srbija)

Freedom (Podgorica, Crna Gora)

Good Vibrations (Ljubljana, Slovenija)

Infuzija (Bratunac, BiH)

King Ubu (Zagreb, Hrvatska)

KOB (Kostajnica, BiH)

Kraya (Zagreb, Hrvatska)

Mamurlook (Varaždin, Beograd / Srbija, Hrvatska)

Polarity Of Life (Zagreb, Hrvatska)

Prelude (Žiri, Slovenija)

Silazna putanja (Herceg Novi, Crna Gora)

Slonz (Šabac, Srbija)

Šajzerbiterlemon (Beograd, Srbija)

UV (Novi Sad, Srbija)

White Rabbit Band (Beograd, Srbija)

Zašto Kafka? (Pančevo, Srbija)

Zerostring (Niš, Srbija)

“Ono što je važno napomenuti je da je ovim potezom Demofest pružio šansu za dodatnih 20 demo bendova, a to je odluka koju svakako treba pozdraviti. Takođe, jedna od dobrih strana ovog koncepta je i to što će šansu dobiti oni bendovi koji zbog sistema biranja, a koji podrazumijeva višečlani žiri, inače ne bi prošli selekciju”, naveo je Pejaković.

Najbolji sastavi iz obje grupe takmičara (sa “Basstion” i “Beton” bine), zasviraće u velikom finalu, koje će biti upriličeno treće, završne večeri Demofesta na “Basstion” bini. Sa “Beton” bine će biti odabrana dva najbolja demo benda, tj. jedan bend po večeri.

Najbolji demo bend ovogodišnjeg Demofest biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrijednosti 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra.

I ove godine Demofest uručuje nagradu “Plavi bas”, koji će dobiti najbolji basista Demofesta, a održavanje festivala podržala je Banjalučka pivara kao glavni pokrovitelj, prijatelj festivala je kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P10.