Magazin 23.03.2017.

Održan 2. susret vinara banjalučke regije

ČITANJE: 2 minute

U Kozarskoj Dubici danas je održan 2. susret vinara banjalučke regije, na kojem je najkvalitenija vina predstavilo 11 vinarija.

Skup, u okviru kojeg je održana besplatna edukativna radionica pod nazivom “Vino i vinski servis” koju je vodila profesionalni somelijer Dajana Kesar, organizovalo je Udruženje vinara i vinogradara Republike Srpske.

Predsjednik tog udruženja Zoran Popović potvrdio je da udruženje broji više od 70 članova, a da je osnovano radi popularizacije sadnje vinove loze i vinograda.

“Područje Banjalučke regije je vrlo pogodno za vinogradarstvo, posebno za bijele sorte vina, jer svako tlo i klima ima svoje karakteristike”, rekao je Popović.

On je naglasio da se vinogradarstvo u Republici Srpskoj razvija postepeno jer je sadnja vinograda veoma skupa, kao i ulaganje u vinarsku opremu.

“Probleme predstavljaju smanjeno tržište, slaba kupovna moć i slaba kultura pijenja vina, a otežavajući faktor je i skupo zemljište, jer u ovom dijelu Srpske, Vlada Republike Srpke nije davala koncesije vinogradarima već samo voćarima”, dodao je Popović.

Susrete vinara i vinogradara u hotelu “Cepter” otvorio je zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro.

On je rekao da mu je drago, da susreti vinogradara prerastaju u tradiciju.

Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur izjavila je da vinski turizam bilježi rast u posljednjih desetak godina, što dokazuje da vrhunske vinske sorte mogu da uspijevaju i u našim krajevima.

“Današnja manifestacija je prilika da se degustira oko 40 sorti vina, ali i da se porazgovara o zajedničkom nastupu na promociji vinarske regije i realizaciji projekta `Vinske ceste`, kao konkretnog turističkog proizvoda banjalučke regije”, naglasila je Kotureva.

Na skupu je učestvovalo 11 vinarija iz Banjaluke, Dervente, Laktaša i Prnjavora, a vina iz Kozarske Dubice predstavilo je seosko domaćinstvo “Banjac” i podrum vina “Panić”.

Pokrovitelji manifestacije su opština Kozarska Dubica i opštinska Turistička organizacija.

(Srna)