Magazin 23.07.2016.

Oko 80 izložbi i talenata kao kruna rada Univerzitetskog foto-kino kluba

ČITANJE: 3 minute

Fotografija često govori više od riječi, a Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka može se pohvaliti time da je najaktivniji foto-kino kub u regionu i jedini koji je za svoj dugogodišnji rad u kvalitetu i kontinuitet organizacije izložbi, dobitnik specijalne plaketa Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost FIJAP, čije je sjedište u Parizu.

Njihova posljednja aktivnost je održavanje 4. međunarodne izložbe fotografija “Ekološka istina 2016” u Kulturnom centru Banski dvor, koja se palarelno odvijala u još tri grada istovremeno.

Priča o izložbi pokrenuta je prije četiri godine, kada su se fotografi iz Srbije, Bugarske, Slovenije i BiH udružili kako bi zajedno prikazali stanje prirode, ekologije i čovjeka. Radovi su smješteni u četiri kategorije, a sama izložba privukla je oko 400 autora iz 55 zemalja i mnogo publike.

Istorija ovog kluba je duga, a samo u toku prethodne kalendarske godine čak deset autora Univerzitetskog foto-kino kluba osvajalo je nagrade na raznim međunarodnim izložbama.

“Klub je osnovan 1977. godine, a u dosadašnjem periodu održali smo 60 kurseva fotografije i više kreativnih foto-radionica. Na taj način je edukovano 1.300 ljudi koji su prošli kroz obuku na kursu fotografije ili na nekoj radionici”, istakao je Milorad Kašćelan, jedan od aktivista u Foto-kino klubu Banjaluka.

Ovaj klub od svog osnivanja organizovao je i oko 80 izložbi fotografija, počevši od klupskih, međuklupskih, međunarodnih, državnih kao i samostalnih.

Većina izložbi fotografija ima najviši mogući rang, odnosno patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost FIJAP, čiji je Univerzitetski foto-kino klub i član, a mnogi njegovi autori učestvuju na raznim izložbama širom svijeta.

Zahvaljujući svim ovim podacima, Univerzitetski foto-kino klub spada u foto-klubove koji su najaktivniji u čitavom regionu.

“Na izložbama koje su u organizaciji našeg kluba ili u nekoj drugoj trenutno imamao preko 20 aktivnih autora koji učestvuju na raznim izložbama. Sve to učeše je samofinansiranje. U posljednjih nekoliko godina naš foto-klub se na kraju kalendarske godine, kada se sabiraju svi razultati, nalazi na prvom mjestu u Asocijaciji za umjetničku fotografiju BiH. Kada se proglašava najuspješnija fotografija u asocijaciji, takođe to bude fotografija naših autora. Iako su brojke nekada monotene, govore mnogo toga”, ističe Kašćelan.

Zbog dotrajalosti objekta koje je dobijen od grada Banjaluka u Ulici bana Milosavljevića br. 20, već godinu dana u sklopu organizovanja radionica fotografija ne odvija se mokri proces razvijanja fotografija.

“Prostor nije u funkciji, nadamo se da ćemo uskoro naći neku drugu lokaciju, a što se tiče samih sastanaka kluba i neki drugih aktivnosti, kada se pripremaju izložbe, već dvije godine koristimo prostorije u Univerzitetskom centru Kampus. Gad je nekadašnji objekat u Ulici bana Milosavljevića br. 20 stavio van upotrebe, a s obzirom na to da je cijeli taj objekat pod lošim uslovima, pitanje je trenutka kada će morati da se radi snacija, jer ne ispunjava nikakve uslove za rad””, naveo je Kašćelan.

Uprkos tome, talenti za fotografiju i zadivljujuće fotografije uvijek nađu svoj put do publike i do izložbi.

(nezavisne.com)