Magazin 22.05.2017.

Opozvana Uprava Udruženja književnika Republike Srpske Podružnice Banjaluka

ČITANJE: 2 minute

Uprava Podružnice Banjaluka Udruženja književnika Republike Srpske opozvana je na vanrednoj Skupštini, koja je sazvana kao rezultat višegodišnjih nesuglasica među članovima Podružnice.

Predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević, koji je član banjalučke Podružnice, kaže da opozvana Uprava već gotovo deceniju ne kontaktira sa velikim brojem članova najznačajnijih pisaca iz Banjaluke.

– To se više nije moglo trpjeti. Na Skupštinu su došla 22-23 člana, a samo jedan je protiv opoziva. Svi ostali su se složili sa tim da bude opozvana Uprava Podružnice Banjaluka. Radna grupa je dobila obavezu da u narednih 30 dana organizuje vanrednu Izbornu skupštinu Podružnice Banjaluka, jer ima dovoljno vremena kako bi bili pozvani svi koji nisu došli na ovu skupštinu – rekao je Bjelošević.

Članovi opozvane Uprave se nisu pojavili na Skupštini, a Bjelošević smatra da na taj način opstruišu rad Podružnice.

– Nismo mogli normalno da radimo zbog stalnih laži i lažnog predstavljanja i napadanja rada Udruženja književnika RS. Uprava Podružnice Banjaluka je još 2009. godine napravila izmjenu u svom statutu, čime su sebe odredili kao posebno udruženje književnika, a članovi su Udruženja književnika RS, što je apsurdno. Sami su izbacili dio najboljih članova, samo su rekli da nisu više članovi, a nema nikakvih odluka o tome. Jedan najuži krug pisaca vidi samo sebe, a rade sve protiv Udruženja književnika RS – tvrdi Bjelošević.

Reagovanja Podružnice

U ime Podružnice putem i-mejla medijima se obratio Zdravko Kecman ističući da je u subotu održan nelegalan i nelegitiman skup, sazvan od grupe pisaca koji su iznijeli niz neistina i obmanuli dio pisaca. Na tom nestatutarnom skupu izglasali su odluku o nepovjerenju Upravnom odboru Udruženja književnika Srpske, Podružnica Banjaluka.

– Umjesto da se sa nama bore za položaj pisca, knjige, kulture u cjelini, preče su njihove ambicije i lični interesi. Vujković je lično od mene tražio da smijenimo Stojičića, jer bismo nas dvojica mogli “sarađivati”, a Bjelošević je tražio od Stojičića da smijeni mene, njih dvojica će tada “vladati”, ostali pisci nisu važni – poručio je Kecman.

(glassrpske.com)