Magazin 08.03.2016.

Osjetljivost na gluten: Znakovi da ga morate izbaciti iz ishrane

ČITANJE: 2 minute
peciva
Mnogi smatraju da je bolest znana kao celijakija sinonim za preosjetljivost na gluten, ali zapravo se radi o dva različita zdravstvena problema koji se mogu riješiti eliminacijom glutena iz prehrane.

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, materija koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sistema.

Moguće je otkriti putem krvnih pretraga nakon kojih se postavlja dijagnoza. S druge strane, ne postoji pretraga kojom možemo dokazati postojanja preosjetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od celijakije ili nemaju alergiju na pšenicu.

Međutim, te osobe takođe osjećaju simptome slične onima kod celijakije. Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz prehrane danas pravi trend, ali treba provjeriti je li on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

Eliminacijska dijeta

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od 4 sedmice. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena.

Provjerite koje svakodnevnie namirnicame skrivaju tragove glutena. Nakon 4 sedmice gluten ponovno uvedite u prehranu i zatim proučite kako vaše tijelo reaguje.

Ako ste se tokom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam uistinu preosjetljiv na gluten. S obzirom na to da je celijakiju ili preosjetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

Deset simptoma preosjetljivosti na gluten i celijakije:

1. Stalan osjećaj napuhnutosti i vjetrovi

2. Bolovi u trbuhu

3. Hronični proljev ili hronični zatvor

4. Mučnina i povraćanje

5. Blijeda stolica

6. Osjećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten

7. Hronični umor

8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, koljena i kukovi)

9. Promjene raspoloženja praćene osjećajem anksioznosti i depresije

10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja

(NN)