Magazin 23.04.2017.

Ostoja Vuković: Najsrećniji kada sačuva ljudski život

ČITANJE: 2 minute

Pored toga što njegov život prilikom svakodnevne intervencije često visi o koncu, Ostoja Vuković, vatrogasac iz Banjaluke, ovaj posao obavlja preko tri decenije i kaže da ga nikad bi mijenjao. Stoga i ne čudi da je baš on proglašen za najboljeg vatrogasca u prošloj godini u gradu na Vrbasu.

Ovaj vatrogasac istakao se posebnim zalaganjem, požrtvovanošću i profesionalizmom i jedan je od najpouzdanijih operativaca u akcijama spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Njegov posao nije nimalo lak, najviše zbog čestih drama na terenu koje znaju da potraju satima, ali i pored toga ostaje odan svom pozivu koji uspješno obavlja.

Kako kaže Vuković, čast mu je i zadovoljstvo da bude član Vatrogasne jedinice. Pored toga što je naporan i težak posao, ističe da u karijeri dugoj 35 godina uvijek postoje stvari koje se pamte cijeli život.

“Sam moj početak u Vatrogasnoj jedinici bio je težak. Nakon što sam počeo raditi 1983. godine, Banjaluku je zahvatio jedan od najtežih i najopasnijih požara. Tada je gorio ‘Incel’ i prijetila je opasnost od ekološke katastrofe. Bili su ugroženi ljudski životi, ali smo nadljudskim naporima, nakon šest sati gašenja, uspjeli da ga stavimo pod kontrolu”, kaže Ostoja i dodaje da će to pamtiti cijelog života. Vuković kaže da je učestvovao u gotovo svim velikim intervencijama ove jedinice u protekle tri decenije, ali da mu je najteži posao bio kad je spasavao dijete kojem su vrata lifta uhvatila ruke. Bez obzira na sve nedaće, ipak je najsrećniji kada sačuva ljudski život.

Ističe da je u ovom poslu najbitnije znanje koje posjeduju vatrogasci, kao i pribranost.

“Treme nema kada smo na terenu, jer smo obučeni za posao koji obavljamo”, kaže sagovornik. Dodaje da je presrećan što je dobio priznanje koje mu je dodijelio Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

“Nadam se da je rukovodstvo Vatrogasne jedinice prepoznalo moj rad i da mi je zbog toga uručena plaketa”, kazao je Vuković i dodaje da biti vatrogasac znači biti human.

(Nezavisne)