Magazin 15.02.2016.

Otkrivanje raka testom pljuvačke

ČITANJE: 1 minuta
rak
Kućni test koji otkriva rak jednostavno se radi, a za njegovo izvođenje nije vam potreban doktor.

Za otkrivanje raka dosad ste morali da prođete niz pretraga i da obiđete bezbroj ljekara. Ali uskoro bi tome mogao doći kraj.

David Vong, profesor onkologije na Univerzitetu u Kaliforniji osmislio je jednostavan 10-minutni test pljuvačke koji detektuje rak, a može ga svako uraditi kod svoje kuće.

Trenutno se za detektovanje raka koristi testiranje krvi, ukoliko su ldekari već napravili biopsiju i izdvojili tumor, da bi saznali koji genetički potpis bi trebalo da traže.

Iako ta metoda može biti korišćena kako bi se nadziralo širenje raka, ne može biti korišćena za inicijalni test, te može pokazati lažno postojanje tumora.

Doktor Vong kaže da je moguće otkriti tumor kada cirkuliše u tjelesnim tečnostima poput pljuvačke, postupkom koji se naziva tekuća biopsija.

Naime, testovi su pokazali da kapljica pljuvačke posjeduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, čim se tumor počne razvijati.

Vong tvrdi da je testiranje pljuvačke 100 posto tačno i jednostavno se radi, a najvažnije je što vam za ovaj test nije potreban doktor. Osim toga, test je neinvanzivan i cijenom pristupačan svima.

Test bi kroz dvije godine trebao da dođe na američko tržište nakon što prođe sve nivoe kliničkog testiranja kod pacijenata sa rakom pluća. Doktor Vong se nada da bi se test u Velikoj Britaniji mogao pojaviti krajem ove decenije.

(Atv)