Sport 24.03.2023.

Otkriven razlog zašto je Đoković putovao u Dubai: Gradi biznis imperiju sa poznatim šeikom

ČITANJE: 2 minute

Novak Đoković je odavno mnogo više od tenisera, a sada je odlučio da pokrene novi biznis.

Đoković se okrenuo poslovnim planovima u trenutku kada su mu sportski propali jer ne može da se takmiči na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

Novak je tokom februara bio na turniru u Dubaiju na kom je imao sastanak sa šeikom Hamdanom bin Mohamedom Al Maktumom, poznatijim kao „Fazza“.

„Sjajno je videti vas, kao i uvek, Vaše visočanstvo šeiče Hamdane. Srećno vama i vašem timu na „vladinim igrama“, sledeće godine računajte na mene“, poručio je ranije Novak uz fotografiju sa šeikom iz Dubaija.

Tamo je bio i šeik Kalfan Belhoul, generalni direktor Fondacije Dubaija budućnosti.

Nagovještavalo je tada da se radi o poslovnom sastanku, a kasnije je i Đoković to potvrdio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)


Đoković želi da investira u star-apove, a voli da podigne nešto ni iz čega (uostalom to je uradio na gotovo svakom životnom i sportskom polju do sada).

„Naučio sam mnogo lekcija iz tog iskustva, i volim uzbuđenje da napravim nešto od nule i da to zaista radim od početka. Mogu da povučem paralelu sa svojim životom i svojom karijerom sa ovim procesom izgradnje pojedinca, vozila ili biznisa projekta, uzimajući u obzir sve korake, a zatim kada vidiš kako se to ostvaruje je nešto zaista uzbudljivo.“

Novak je poručio da je oformio tim koji će se baviti investiranjem u Ujedinjene Arpaske Emirate i da će primarna baza biti Dubai.

„Dok razgovaramo, moj poslovni tim razmatra različite lokacije za uspostavljanje fonda preduzetničkog kapitala. Kao što sam rekao, a Dubai je verovatno prioritet u tome. Dubai je veoma važan za mene kao tenisera. Koristio sam Dubai kao bazu za treninge, kao turističku destinaciju, a sada želim da istražim mogućnost da Dubai bude mesto poslovnih investicija“, rekao je ranije.

Ko je šeik „Fazza“?

On dio kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata i od 2008. godine je princ Dubaija. Prije toga je bio zamjenik vladara Dubaija od 2006. do 2008. godine. Njegov nadimak „Fazza“ je poetski i znači „onaj koji pomaže“.

On je drugi sin od 12 djece Mohamehda bin Rašida al Maktuma. Završio je šoklu u Dubaiju, a onda je u Londonu završio školu ekonomije. Njegov Instagram prati 15 miliona ljudi, a objavljuje fotografije o svojim hobijima, poeziji, sportu i fotografiji.

Osvojio je zlatnu medalju na Svjetskim ekvatorijalnim igrama 2014. godine u Francuskoj, timsko zlato 2012. godine, ali i bronzanu 2010. godine.