Magazin 22.08.2016.

Otvoren 51. Kočićev zbor

ČITANJE: 1 minuta

U banjalučkom parku „Petar Kočić“ sinoć je svečano otvoren 51. Kočićev zbor. Tom prilikom nastupili su Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ i etno grupa “Dukat”, zatim banjalučki književnici, a položen je i vijenac na Kočićev spomenik.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, dok je Zbor svečamo otvorio potpredsjednik Organizacionog odbora Kočićevog zbora i predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” Vitomir Popović. Književnik Ranko Preradović, rekao je da je sve ono što je Kočić u svom životu preživljavao i doživljavao, i što je govorio, danas aktuelnije nego ikad, a možda i više nego u piščevo vrijeme.

Nakon svečanog otvaranja, u Banskom dvoru je otvorena izložba radova likovnog saborovanja „Zmijanje 2016“. Danas, 22. avgusta, planiran je okrugli sto o temi „100 godina od smrti Petra Kočića“.

Ovogodišnji Kočićev zbor biće obilježen nizom manifestacija koje su počele prije petnaestak dana, a održavaće se u Banjoj Luci i Beogradu, dok će centralna manifestacija 51. Kočićevog zbora biti održana u nedjelju 28. avgusta, u Stričićima.