Magazin 13.07.2016.

Otvorena izložba “Riznica Rusije”

ČITANJE: 1 minuta

U izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske juče je svečano otvorena izložba slika renomiranog ruskog autora Vitalija Kasatkina “Riznica Rusije”, na kojoj su predstavljena djela urađena naftom i bojama na bazi nafte.

Menadžer projekta “Slavjanska Gornica” i organizator izložbe Svetlana Skarligina rekla je da su motivi izloženih slika nalazišta nafte. “Nafta iz različitih nalazišta ima različite nijanse boja, a samo na slikama je predstavljeno 20 nijansi. Želimo da se ovaj projekat nastavi narednih godina i da u Republiku Srpsku dovodimo nove umjetnike iz Rusije”, istakla je Skarligina i dodala da građani mogu posjetiti i prodajnu izložbu ruskih suvenira na Trgu Krajine.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Banjaluke Ljubinka Dragojević rekla je da je grad prepoznao izložbu umjetnika iz Sankt Peterburga i kao priliku da se ljudi koji žive daleko jedni od drugih zbližavaju i upoznaju kroz rad umjetnika. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je otvorio ovu izložbu dekorativnog i primijenjenog stvaralaštva, rekao je da je riječ o događaju proisteklom iz kulturne saradnje Republike Srpske i Rusije, čime se pokazuje istorijska praksa kulturnog i drugog prisustva Rusa na ovim prostorima. “Ruska kultura je dala ogroman doprinos razvoju civilizacije, a poznato je rusko prijateljstvo i pobratimstvo sa srpskim narodom. Vidjeli ste na političkoj sceni koliko Rusija štiti ono što pripada Srbima – a to su sloboda i dostojanstvo. Sve ovo pokazuje koliko je ruska politika i kultura dobronamjerna i opredijeljena da pomogne srpskom narodu i mi ćemo u tom duhu nastaviti saradnju”, poručio je Savanović. Izložba “Riznica Rusije” može se posjetiti do subote, 16. jula.

(SRNA)