Magazin 19.04.2017.

Otvorena izložba slika Biljane Ristić

ČITANJE: 1 minuta

Povodom obilježavanja 22. aprila – Dana grada Banjaluka, večeras je u Kulturnom centru Banski dvor otvorena izložba slika na kamenu ”Nevesinjska puška – portreti ustanika” autora Biljane Ristić.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Banjaluka treba da bude mjesto za prikaz događaja iz istorije, kulture i umjetnosti iz svih krajeva Republike Srpske.

“Ova izložba se sjajno uklapa u niz likovnih događaja koje ove sedmice imamo povodom Dana grada u jednom istorijskom presjeku od 150 godina”, istakao je Radojičić.

Autor izložbe Biljana Ristić rekla je da je cilj izložbe u prvom redu upoznavanje javnosti sa značajem “Nevesinjske puške” i njeno prerastanje u bosansko-hercegovački ustanak, organizovanje istorijskih panela naučnog i edukativnog karaktera do krajnjeg cilja kojeg je kao autor projekta sebi postavila – priznavanje ustanka u istorijskom kontekstu kao treći srpski ustanak.

“Ovu izložbu želim specijalno da posvetim hercegovačkoj ženi – stubu pozadine ustanka koja je bez razloga skrajnuta na marginu istorijskog značaja, a odigrala je veliku ulogu u ustanku”, istakla je Ristićeva.

Ovo je njena 15. samostalna izložba heroja Hercegovine, a 45. ukupno. 

biljana ristic izlozba

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici grada Banjaluke, ugledni naučni, javni i radnici iz oblasti kulture.

Izloženi su portreti 20 najviđenijih junaka “Nevesinjske puške” – Pere Tunguza, Stojana Kovačevića, Jovana Gutića, Bogdana Zimonjića, Miće LJubibratića, Milentija Perovića, Petra Radovića i drugih.

(Agencije)