Magazin 20.03.2016.

Ovaj post ima najviše šerova u istoriji Fejsa

ČITANJE: 2 minute
post na fb
Brandon Staton već dugo oduševljava društvene mreže svojom stranicom Humans of New York na kojoj prenosi priče običnih ljudi. Angažovao se i oko izbjegličke krize, no cijelo je vrijeme nastojao ne miješati se u politiku. Ipak, Donald Tramp potaknuo ga je da objavi post koji je ušao u istoriju Fejsbuka.

Objava u kojoj se obraća Trampu i iznosi mu svoje iskustvo s izbjeglicama i muslimanima te kritikuje njegove stavove postala je najdjeljenija objava, piše Index, u istoriji Fejsa – podijelilo ju je milion i 109 hiljada ljudi. A to je samo trenutna brojka.

Uz to, skupila je i više od 2 miliona i 200 hiljada lajkova.

Ako je još niste pročitali, prenosimo ju u cijelosti.

-Gospodine Tramp,

Svim sam se snagama trudio ostati apolitičan. Odbio sam intervjuisati nekoliko predsjedničkih kandidata. Nisam želio rizikovati svoj ugled zauzimanjem strane u izborima. Mislio sam si ‘možda nije dobar tajming’. Ali sada shvatam da ne postoji pravo vrijeme za borbu protiv nasilja i predrasuda. ‘Sada’ je uvijek najbolje vrijeme za to. Zato što sam, zajedno s miliona drugih Amerikanaca, shvatio da biti protiv vas više nije stvar političke odluke. To je stvar morala.

Gledao sam kako retweetate rasističke fotografije. Gledao sam kako retweetate rasističke laži. Gledao sam kako vam je trebalo 48 sati da se odreknete nadmoći bijelaca. Gledao sam vas kako veselo potičete nasilje i obećavate da ćete ‘platiti troškove advokata’ onima koji počine nasilje u vaše ime. Gledao sam kako zagovarate mučenja i ubistva porodica terorista. Gledao sam vas kako oduševljeno pričate priče o egzekucijama Muslimana mecima umočenim u svinjsku krv. Gledao sam kako uspoređujete izbjeglice sa ‘zmijama’ i tvrdite ‘da nas Islam mrzi’.

Gospodine Tramp, ja sam novinar. Tokom posljednje dvije godine obavio sam opširne intervjue sa stotinama Muslimana, ciljano ili slučajno, na ulicama Irana, Iraka i Pakistana. Takođe sam intervjuisao stotine sirijskih i iračkih izbjeglica diljem sedam različitih zemalja. I mogu vam jednu stvar potvrditi – vi ste taj koji mrzi.

Oni među nama koji su pažljivo pratili što se događa neće vam dopustiti da si napravite rebranding vlastitog lika. Vi niste “ujedinitelj”. Niste “predsjednički”. Niste “žrtva” ljutnje koju ste tako veselo raspirivali mjesecima. Vi ste samo čovjek koji je poticao predrasude i nasilje za stjecanje vlastite moći. I iako će se vaše riječi bez sumnje promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci, uvijek ćete ostati ono što jeste.

(Radio  Sarajevo)