Magazin 09.03.2016.

Ovo je idealna razlika u godinama za srećnu vezu

ČITANJE: 1 minuta
srecna veza
Kvalitetna veza i odnos između partnera zavise od niza faktora. Razumijevanje, odricanje, požrtvovanost i, naravno, ljubav ključni su za uspjeh svakog braka i veze, ali čini se kako se kvaliteta veze može mjeriti i u brojkama.

Naime, prema istraživanju provedenom na 3.000 žena i muškaraca širom Evrope postoji formula koja povećava šanse za uspjeh veze ili braka. Riječ je o razlici u godinama između partnera koja, kako tvrde naučnici, ima idealnu brojku. Prema objašnjenju psihologa, veza u kojoj je muškarac stariji od žene pet godina ima najveće šanse za uspjeh.

Suprotno tome, veze u kojima je muškarac stariji 20 godina ili više imaju najmanje šanse za kvalitetan zajednički život.

Dokazano je kako žene emotivno sazrijevaju puno ranije od muškaraca te je razmak od 3 do 5 godina dovoljan da bi partneri bili na istom emocionalnom nivou. S druge strane, partneri različitih generacija gotovo sigurno će imati različite poglede na životne vrijednosti, drugačiji ukuse i stavove, zbog čega s vremenom može doći do nerješivih nesuglasica.

(NN)