Magazin 20.07.2016.

Ovo treba da znate o devetom Demofestu

ČITANJE: 3 minute

Banjalučki Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, počinje u četvrtak, 21. jula, a završiće u subotu, 23. jula.

U pitanju je deveti nastavak ovog muzičkog festivala, a i ovaj put u glavnom programu učestvuju svjetske rock zvijezde, poznata regionalna imena te najtalentovaniji neafirmisani sastavi iz šest država bivše Jugoslavije.

Prije početka Demofesta 09, izdvajamo devet stvari koje svi posjetioci treba da znaju.

1. Prošlogodišnja lokacija

Glavni program festivala održavaće se na tvrđavi Kastel, u prostoru dječijeg igrališta, gdje je održan i osmi Demofest.

2. Besplatan ulaz do 21.30 časova

Ulaz na Kastel će ponovo biti besplatan, ali do 21.30 časova, nakon čega će se naplaćivati 5 KM. Organizatori navode da ulaznicama po simboličnoj cijeni žele da motivišu publiku da program prati od samog početka i tako podrži mlade takmičarske sastave.

3. Rekordan broj izvođača

Na Demofestu će ove godine nastupiti čak 43 benda – 33 takmičarska i 10 u okviru revijalnog programa – što je najveći broj od pokretanja festivala.

4. Banjalučki brendovi ponovo zajedno

Dva velika banjalučka brenda, Demofest i Nektar pivo, ponovo su udružili snage, jer je upravo Nektar pivo, brend Banjalučke pivare, novi-stari generalni sponzor festivala.

5. Inostrane zvijezde u Banjaluci

Prvo ime revijalnog programa je globalno popularni pop rock sastav Mando Diao, dok će na Demofestu 09 nastupiti kultni britanski rock bend The Sisters of Mercy, kao i njihovi sunarodnici Dub Pistols, poznati po energičnoj mješavini žanrova.

6. Domaća premijera i poznata lica

Kolja i Grobovlasnici će na Demofestu prvi put svirati u rodnom mjestu frontmena Nikole Kolje Pejakovića, dok će Bombaj štampa u ovom gradu nastupiti nakon skoro tri decenije. U revijalnom programu će se ponovo naći miljenici Demofest publike, grupa Hladno pivo, kao i nekadašnji pobjednici ovog festivala, sastav ZAA, te prošlogodišnji pobjednici Nord, Rezerve i S.K.A.

7. Vrijedne nagrade

Takmičarski bendovi boriće se za tri glavne nagrade, od kojih je prva u vrijednosti 5.000 evra i obuhvata snimanje te produkciju albuma, dok su druga i treća nagrada binska oprema u vrijednosti 2.000, odnosno 1.000 evra. Pored ovih, biće dodijeljena i nagrada „Plavi bas“ za najboljeg basistu, kompanija Jack Daniel's će nagraditi najboljeg gitaristu, dok će kompanija m:tel i Demofest uručiti poklone najboljem novinaru.

8. Zaštita životne sredine

Uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i engergetsku efikasnost RS, tokom trajanja festivala biće prikupljan plastični otpad, koji će potom biti recikliran, u namjeri da se zaštiti životna sredine te promovišu ekološki prihvatljive navike.

9. Besplatni prateći sadržaji u Domu omladine

U okviru dnevnog programa biće prikazana tri dokumentarna filma („Jadranka“, „Sloboda ili ništa“ i „Vlada“), predstavljene dvije izložbe („Rok muzej“ i „Total Experience“), održana trodnevna radionica udaraljki te dvočasovna radionica „Gdje svirati u regionu?“, dok će biti organizovana i promocija debitantskog albuma grupe Nord, pobjednika Demofesta 08.

Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica.

Sve informacije o festivalu dostupne su na web stranici www.demofest.org, kao i zvaničnoj Facebook stranici, na adresi facebook.com/Demofest.