Magazin 22.09.2016.

Pejaković: Kreativci umjesto birokrata

ČITANJE: 2 minute

„Okrugli sto „Prostor grada, prostor stvaralaštva“, koji je održan juče u Banskom dvoru samo je početak borbe naših pregalaca da kultura u gradu Banjaluci dobije mjesto koje joj pripada, navodi se u saopštenju koje je poslao Aleksandar Pejakovic, član UDUS-a i jednog od organizatora Okruglog stola.

“Svjesni činjenice da u mnogim institucija kulture i u Odjeljenju za društvene djelatnosti nema dovoljno novca u budžetu za kulturu, pokrenuli smo inicijativu da se u Gradu Banjaluci osnuje ODJELJENJE ZA KULTURU.

Takođe, smatramo da je krajnje vrijeme da u Gradu Banjaluci o sudbini institucija kulture i umjetničkom stvaralaštvu počnu da odlučuju ljudi koji imaju ime i prezime u svijetu kulture, koji su dobronamjerni i koji će pronalaziti modele da pomognu kulturnim radnicima,umjetnicima da kulturni život našeg grada bude bogatiji.

Kulturi Banjaluke ne trebaju birokrate, prepisivači davnašnjih zakona i prevaziđenih odluka, kulturi trebaju intelektualci širokog zamaha, oni koji razumiju sve oblasti umjetnosti i stvaralaštva, piše u saopštenju.

Zato nećemo odustati od naše ideje da i u Banjaluci, poput Beograda,  imamo odjeljenje za kulturu u kojem će „carovati“ znanje i svježe ideje. Zato smo posebno zahvalni na podršci koju smo dobili od gospođe Ljiljane Blagojević, glumice  i gospodina Jovana Jovanovića iz sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Nažalost, našu iskrenu namjeru da učinimo dobro kulturi i našem gradu, neke kolege na samom okruglom stolu pokušali su da pretvore u skupljanje jeftinih političkih poena. Takvima ćemo se zahvaliti, i poželjeti da svoje ciljeve ostvare u političkoj stranci. Mi od svoje namjere nećemo odustati. Ostaćemo dosljedni svojoj ideji i insistirati da Banjaluka dobije odjeljenje za kulturu ko god bio na vlasti. Mi smo svoj put, put umjetnosti izabrali mnogo prije 2. oktobra.“ stoji u saopštenju koje je poslao Aleksandar Pejakovic, član UDUS-a i jedan od organizatora Okruglog stola.

(N.N.)