Magazin 14.05.2017.

Penzioner iz Banjaluke osmislio patent

ČITANJE: 4 minute

Čedo Grbić, penzioner iz Banjaluke, izumio je uređaj za stavljanje kapi u oči, medicinsko pomagalo koje bi prema njegovim procjenama u svijetu moglo imati oko 80 miliona korisnika, a u Bosni i Hercegovini oko 35.000.

On se od 1967. godine bavi naučno-istraživačkim radom, a radio je kao profesor oficir, a ovim izumom počeo se baviti krajem 2008. godine kada mu je dijagnostifikovan galukom. Pošto živi sam bilo mu je teško stavljati kapi za oči, a nije želio da obavezuje nekog drugog, pa je prvu varijantu svog izuma napravio modifikacijom sunačanih naočala. Prvi rezultati bili su mu podstrek da nastavi rad na ovoj ideji, ali je razmišljao kako da napravi rješenje za serijsku proizvodnju.

“Onda sam došao na ovu ideju pa iako je tražila dosta novca, imao sam osjećaj da će to uspjeti, a htio sam i da se dokažem”, ispičao je Čedo.

Konačna varijanta njegovog izuma “kapalica” sastoji se od rama, školjki za oči, ručica i adaptera za flašice, a na sredini se nalazi plastični dio koji svaki korisnik može prilagoditi svom obliku glave, nosa i očiju. Adapteri za flašice omogućavaju da se koristi bilo koji oblik flašica za kapi koje farmaceturske kompanije koriste u proizvodnji.

On svoj izum koristi od drugog dana od kako mu je postavljena dijagnoza, a zahvaljujući pravilnom ukapavanju kapi za oči uspio je sniziti očni pritisak i popraviti vid, iako prognoze nakon dijagnostifikovanja galukoma nisu bile pozitivne.

“Kada sam ovo napravio prvo sam probao na sebi i upotrebljavao na sebi i neke su mi ideje dolazile. Mislim da sam ovo doveo da savršenstva, a problema je bilo sijaset”, rekao je Grbić.

Prilikom usavršavanja svog patenta jedan od problema bilo je i postavljanje glave i horizontalan položaj koji je presudan za pravilno apliciranje kapi za oči. Na početku je plafon obilježio tačkom, ali je kasnije zaključio da to nije dobro rješenje jer se izum u tom slučaju ne može koristiti napolju. Zbog toga je u okvir svog izuma ugradio i zvučne libele koje korisniku daju do znanja kada je glava u pravilnom položaju.

Zaljubljen u ovo i ja sa ovim i ustajem i liježem, stalno mislim na to”, rekao je Grbić.

Smatra da bi njegov izum pomogao mnogima, naročito starima koji najčešće i koriste kapi za oči, a pošto su uglavnom sami, “kapalica” bi im omogućila da redovno pravilno stavljaju kapi u oči.

Uz ovaj izum nemoguće je da kap završi na trepavici, van oka, što omogućava sigurnost.

Njegov sin Slavko Grbić, inače specijalista opšte hirurgije i subspecijalista grudne hirurgije ispričao je da bio dio očevog tima “Plavi horizonti” za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske za 2016. godinu, na kojem su i pobijedili.

“Zadovoljstvo nam je što je ovaj patent dobio tu nagradu, što je moj otac nagrađen nakon brojnih godina rada na usavršavanju nečega što je njemu omogućilo da kvalitetno živi”, rekao je Slavko Grbić.

Bez obzira na nagradu i činjenicu da je već dokazan pozitivan učinak ovog patenta, Grbići i dalje nisu pronašli investitora i put za plasiranje ovog pronalaska na tržište do krajnjih korisnika.

Slavko Grbić je istakao da bi ovaj patent trebao spadati u kategoriju medicinskih pomagala i kao takvog fondovi zdravstevnog osiguranja u bližem i daljem okruženju bi trebalo da ga uvrste na svoju listu medicinskih pomoćnih sredstava. On smatra da iznos potreban za uvođenje ovog pronalaska u svakodnevnu primjenu nije dramatičan kao za druge velike tehnološke inovacije, a da je korisnost svega toga ogromna za ljude kojima to treba.

“Trenutno u svijetu jedan posto ljudi ima potrebu za ovim tehničkim pomagalom, medicinskim sredstvom, a to gledano kroz brojke iznosi nevjerovatan broj od 80 miliona ljudi”, kaže Slavko Grbić.

Obzirom da BiH ima oko 3,5 miliona stanovnika, na ovom području živi oko 35.000 potencijalnih korisnika.

“Kako naći put do tih ljudi, mi smo i dalje u nedoumici i dalje pokušavamo kroz kontakte sa i institucijama i pojedincima da trasiramo taj put”, rekao je on i dodao da pokušavaju i u kontaktima sa investitorima preko Atlantika.

Čedo Grbić kaže da njegov patent obećava, jer ništa slično ne postoji ni u Americi, ni u Njemačkoj, ni u drugim zemljama.

“Samo da se naprave kalupi garantujem uspjeh”, rekao je ovaj pronalazač i objasnio da će u serijskoj proizvodnji proizvod biti od plastike.

Sada traži partnera sa kojim je spreman da pregovara o svim detaljima kako bi njegov patent zaživio.

“Sad sam došao u stanje, star sam čovjek imam 82 godine, da se desi da umrem nije velika tuga, ali ovo mi sve propada. Stalo mi je da napravim, neće to moj sin moći bez mene jer ima tu nekih caka koje znam i ne bi funkcionisale, dok ja to ne bih napravio”, dodao je Čedo Grbić.

(Anadolija)