Magazin 17.10.2016.

Penzionisani banjalučki policajac (92) u misiji humanosti: Odlikovali ga i Tito i Dodik

ČITANJE: 3 minute

U penziji je već 50 godina, ali i danas starim poni biciklom nosi hranu i lijekove iznemoglim starcima, mnogo mlađim od sebe.

Okićen ordenjem, uspravnim hodom partizanskog podoficira, penzionisani policajac Mitar Medović (92), svakog jutra ulazi u oronulu baraku, u prostorije mjesnog Crvenog krsta u banjalučkom naselju Borik.

I tako već pola vijeka. Svoj prastari poni uvozi u hodnik. To mu je jedino prevozno sredstvo, kojim krstari od Nove Varoši do Starčevice. Automobil nikad nije vozio, čak ni službeni, ali je imao moderni bicikl, koji mu je 2009. poklonio tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Stanislav Čađo. Ministar poklonio, lopovi ukrali.

– Nikad ih nisu uhvatili. Nema danas ko da ganja lopove, kao što sam to ja nekad radio. Za 15 godina službe u Banjaluci meni nije izmakao nijedan prevarant, špijun, šumaradica, ni švercer – kaže Mitar.

U njegovo vrijeme gradski mangupi su govorili: od Mitra možeš pobjeći, ali se sakriti ne možeš! Rijetko se hvatao pištolja, još rijeđe pucao, a nikad prestupnika nije ranio, čak ni kad „pruža otpor prilikom privođenja“.

Te se stvari, kaže, rješavaju „drugim sredstvima“. Otkrivao je najteža krivična djela i nikad se nije desilo da dokazi koje pribavi budu osporeni na sudu.

– Kad sam bio na prijemu kod ministra Čađe, rekao mi je: Mitre, da mi zakon dopušta, sutra bih te vratio u službu, sve bi ti ove kriminalce pohvatao – hvali se Mitar.

Ali, umjesto hvatanja kriminalaca, Mitar se, u najboljim godinama, sticajem životnih i političkih okolnosti, uhvatio ukoštac sa siromaštvom i bolestima, a toga je, uprkos uvreženom vjerovanju, bilo i u Titovo zlatno doba. Čistka ratnih kadrova nakon Rankovićeve smjene pomela je 1967. i Mitra Medića.

– Imao sam 42 godine kad su me otjerali u prijevremenu penziju. Nisam mogao da sjedim besposlen, pa sam se aktivirao u Crvenom krstu – kaže Mitar.

Najbolji banjalučki policajac, tako je postao najbolji humanitarac volonter. Svjedoči tome i Zlatni znak Crvenog krsta RS, nagrada za životno djelo i Krst milosrđa, kojim ga je 2014. odlikovao predsjednik RS, Milorad Dodik.

– Imam i dva ordena od Tita: Orden rada sa srebrnim vijencem i Orden zasluga za narod – hvali se Mitar.

U Narodnu miliciju primljen je 1945. direktno sa fronta. Sa četiri razreda osnovne i trgovačkim zanatom bio je uzor učenosti.

Uz rad je završio gimnaziju, podoficirsku i političku školu, te kurs iz kriminalistike. Htio je i na fakultet, ali mu, veli, nisu dali.

Suprugu na sud zbog drva

Mitra bije glas da je 1955. „zbog dva metra drva prijavio rođenu ženu“, ali on tvrdi da nije baš tako.

– Ona me danima opominjala da kupim drva, jer će nam se djeca posmrzavati, a ja nikako da stignem. I ona, šta će, snađe se. Jednom idem s posla, a seljak istovara u moj podrum drva bez čekića. Odmah ga privedem, a moju ženu, koja je kupila drva na crno, predložim za svedoka na sudu. Da nisam, komšije bi prijavile mene – priča Mitar.

Penzija 350 KM

– SFRJ me otjerala u prijevremenu penziju, a Republika Srpska mi je, revizijom, smanjila penziju za 100 KM, tako da mi je ostalo 350 KM mjesečno – kaže Mitar Medović.

(blic.rs)

Oznake: Milorad Dodik