Magazin 19.02.2016.

Pet zanimljivih rekorda: Bez sna 11 dana, pod vodom 22 minute

ČITANJE: 1 minuta
gines
Zahvaljujući avanturistima koji su željeli da iskušaju granice izdržljivosti svojih tijela, danas znamo koliko dugo ljudski organizam može da izdrži bez nekih od najnužnijih stvari.

Biznis Insajder je sastavio pet najvećih podviga koji su ukazali na gotovo nadljudsku izdržljivost:

1. Bez sna

1965. godine tada 17-godišnji Rendi Garder postavio je dosad neoboreni svjetski rekord tako što je ostao budan 264.4 sata, tj. 11 dana i 24 minuta.

2. Bez disanja

Najduže što je ljudsko biće izdražalo bez disanja zabilježeno je 2012. godine kad je danski ronilac Stig Severinsen zadržao dah pod vodom 22 minuta.

3. Bez hrane i vode

1979. godine, tada 18-godišnji Andreas Mihavec ostavljen je, zaboravljen, zatvoren u ćeliji u podrumu. Slučajno je pronađen 18 dana kasnije, pa je slučajno otkriveno koliko dugo čovjek može izdržati bez hrane i vode. Bilo mu je potrebno nekoliko nedjelja da se oporavi.

4. Bez gravitacije

Iako lebdenje po svemiru djeluje zabavno, vjerujte da to nije baš tako ako to morate činiti 437.7 dana, kao što je učinio ruski astronaut Valerij Poljakov 1995. godine.

5. Bez sunčeve svjetlosti

2004. godine češki mađioničar Zdenek Zahradka izdržao je 10 dana u kovčegu pod zemljom (imao je cijev za disanje, ali nije ima pristup sunčevoj svjetlosti, hrani ni vodi). Ipak, postoje i ekstremniji primjeri. Naime, 2012. godine ruska je policija otkrila sljedbenike sekte koja je živjela pod zemljom. Mnoga od djece koja su rođena u toj sekti nisu nikad vidjela prirodnu svetlost.

(NN)