Magazin 03.06.2021.

Petar Božović dobitnik je Nušićeve nagrade za životno djelo

ČITANJE: 1 minuta

Dramski umjetnik, Petar Božović, ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno djelo glumcu-komičaru koju dodjeljuje festival ,,Nušićevi dani” u Smederevu, saopštila je direkcija te pozorišne smotre.

Odluku o izboru lauerata nagrade donio je žiri u sastavu: Miroslav Radonić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsjednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, glumica i Nebojša Dugalić, glumac, pedagog i reditelj, piše Tanjug.

Pozorišni festival ,,Nušićevi dani” osnovan je u Smederevu 1984. godine. Kako je stručni žiri istakao u obrazloženju, Petar Božović je po mnogo čemu jednistven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, jer je cijelim svojim djelom dao nemjerljiv doprinos umjetnosti glume, a time i modernoj srpkoj kulturi.

Žiri navodi u pismenom saopštenju da je laureat, kao dramski umjetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i tumačio blizu 200 uloga na filmu i televiziji, ostvario gotovo nevjerovatan dijapazon različitih likova po dramskim tekstovima srpskih i svjetskih klasika i autora savremenog doba.

Ako se za nekog umjetnika može reći da je srastao sa dušom ovog podnevlja, da je narodni umjetnik, to je svakako Petar Božović, zaključuje se u saopštenju.

(Dn. J)

Oznake: Petar Božović