Magazin 07.09.2016.

Pijanistkinja Nataša Savić iz Banjaluke spremna za solistički koncert u Italiji: Prva kruna muzičke karijere

ČITANJE: 3 minute

Kada se u jednoj osobi spoje ljubav prema muzici i književnosti rodi se duša u potpunosti ispunjena umjetnošću.

Takvo biće je Nataša Savić, čiji je svijet protkan notama i pisanom riječi. Ona je student prve godine klavira u klasi profesora i pijaniste Arsena Čarkića na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, ali i druge godine na smjeru za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, takođe u Banjaluci.

Početak septembra, još zanesen od ljeta, takav će biti i za njenu umjetničku dušu, jer sa velikom radošću sprema prvi zvanični solistički koncert koji će održati 10. septembra u italijanskom gradu Imperija. Budući da se u Italiji koncerti klasične muzike održavaju u crkvama namijenjenim za takve događaje, Savićeva će nastupiti pred publikom u crkvi St. Chaire.

– Pružiti priliku nekome sa strane da vas čuje, da posluša ono u šta je uloženo toliko truda i ljubavi i odricanja, svakako da predstavlja najviši cilj umjetnosti, koji opisuje njenu suštinu i to da je samoj sebi svrha. Ovaj nastup predstavlja krunu mog petnaestogodišnjeg bavljenja muzikom i nadam se će ih i budućnosti biti još takvih, jer su ovakvi nastupi ono što daje podsticaj i ne dopušta da se zaboravi jedna mnogo bitna riječ, rekla bih suštinska, kada je u pitanju sama muzika, a to ne znači samo svirati klavir već baviti se muzikom – rekla je Savićeva.

Kada je u pitanju sviranje van granica naše države, to iskustvo doživjela je, kako kaže, prije tri godine kada je takođe nastupala u jednom italijanskom pozorištu kao solista.

– Nisam sigurna koliko sam tada imala potpuno razvijen osjećaj bitnosti ovakvih nastupa za mene kao svirača, performera. Koncert koji ću održati u subotu je jedna međunarodna referenca koja osim sa formalne strane solističkog koncerta meni mnogo znači, jer predstavlja ono najbitnije iskustvo koje jedan muzičar može i treba da dobije, a to je sviranje u državi gdje je kultura cijenjena – naglasila je Savićeva.

Za nju je Italija najljepša zemlja za sviranje klasične muzike.

– Ljubav koju Italijani imaju za kulturu i umjetnost jednostavno je nemjerljiva. Kod njih i oni koji se ne bave ovim uživaju u slušanju djela klasične muzike, cijene one koji se bave, pa na kraju i organizuju solističke koncerte koji su sastavni dio ozbiljnih večeri, kao što je slučaj sa mojim koncertom – priča mlada umjetnica.

Motivacija za studente

– Studenti su na nekakav način zatvoreni u sebe kad su u pitanju javni nastupi, ponekad se sve svodi na davanje ispita na Akademiji i sviranje u četiri zida pred komisijom. To je onaj kalup u koji muzika jednostavno nikada ne bi trebalo da zapadne. Događaji poput ovih donose veliku motivaciju i svakako da su sastavni dio onoga što učestvuje u izgradnji muzičara kao ličnosti, tjera na dalji, brži, bolji i učestaliji rad – smatra Savićeva.

(Glas)