Magazin 19.05.2016.

Pitali ste se kako Australija može učestvovati na Evroviziji? Evo odgovora

ČITANJE: 1 minuta

 

Objašnjenje učestvovanja Australije na takmičenju za pjesmu Evrovizije možda nije geografski najlogičnije, ali po svemu ostalom jeste. Australijanci su Evrovizija godinama napeto pratili, a utvrđeno je i da je tamošnja  publika Eurosongu gledanost dizala za čak 12 posto.

Stoga ne čudi da su organizatori takmičenja shvatili da bi Australijanci u još većoj mjeri pratili takmičenje,  kada bi na njemu imali svog predstavnika. U kombinaciji sa stalnim padom popularnosti na matičnom tlu, ekspanzija na strano tržište nije nimalo iznenađujuća.

Džon Ola Sand, izvršni supervizor Evrovizije u svom ranijem saopštenju, je naglasio da ovaj muzički festival ima potencijal da se razvije u istinski globalni događaj, te da je pozivnica Australiji uzbudljiv korak u tom pravcu.

S obzirom na to da se organizatori vole hvaliti da je finale Evrovizije ipak takmičenje za najbolje, Australija ove godine nije dobila pozivnicu direktno za finale, već se morala za njega izboriti u jednoj od polufinalnih večeri.

Ove godine Evroviziju su po prvi put pratile Kina i Sjedinjene Američke Države, pa je moguće da se i one u skoroj budućnosti pridruže takmičarskom dijelu.

(Kolektiv.me)