Magazin 30.05.2017.

Počeli “Dani arhitekture”

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci su sinoć otvoreni “Dani arhitekture”, manifestacija koju po treći put organizuje ​”Istraživački centar za prostor​“.

Centralni dio događaja, dodaju organizatori je simpozijum koji se održava u petak i subotu u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će brojni predavači, kao najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, predstaviti svoj rad .

“Dani arhitekture“ su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove i drugo.

Organizatori poručuju da su “Dani arhitekture“ okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, ali i široj društvenoj zajednici.

– U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, “Dani” kontinuirano razmatraju neku od aktuelnih tema definisanih problema lokalnog konteksta, angažujući najbolje protagoniste iz oblasti arhitekture danas. Pozivajući arhitekte koji djeluju na svjetskoj arhitektonskoj sceni, “Dani arhitekture“, premda se fokusiraju na lokalne probleme, prevazilaze lokalni kontekst promišljanja i arhitektonske produkcije, obraćajući se široj arhitektonskoj javnosti, kažu organizatori.

Tema ovogodišnjih “Dana” je vezana za grad i nosi naziv ​ “SMALL-SCALE CITY (MALA RAZ_MJERA GRADA)”, postavljajući u prvi plan pitanje razmjera arhitektonskog i urbanističkog konteksta.

Predavači i gosti na ovogodišnjim “Danima arhitekture” su: ​Mikkel Frost ​(​CEBRA​, Danska),​ Trine Berthold ​(​Schmidt Hammer Lassen Architects​, Danska),​ Markus Schwai ​i​ Steffen Wellinger (NTNU Norveška)​, Wolfgang Fischer (FRANZ & SUE, Austrija), Hrvoje Njirić ​(Njirić Plus Arhitekti, Hrvatska), ​Nikola Andonov ​(MADA architecture studio, Srbija), ​Diana Stupar (Univerzitet u Banjoj Luci, BiH) i ​Željko Kusić ​(Željko Kusić – Arhitektura, Banja Luka BiH). Pored predavača očekuju se i mnogi drugi gosti iz cijele Evrope.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan, a organizatori napominju da je prije dolaska potrebno ili da se registrujete na sajtu www.daniarhitekture.com ili preuzmete ulaznicu na mjestu događaja.

(mondo.ba)