Magazin 06.04.2017.

Počinje jedanaesti Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“

ČITANJE: 2 minute

Jedanaesti Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“ počeće u subotu, 8. aprila, u banjalučkom parku „Petar Kočić“ radionicom za aranžiranje cvijeća, pletenje vjenčića od vrbovih grančica i cvijeća. Dobitnik ovogodišnje nagrade „Princ Dječijeg carstva“ je banjalučki pjesnik Predrag Bjelošević.

U okviru festivala biće održana i radionica za ukrašavanje vaskršnjih jaja, likovna radionica na otvorenom, banjalučko i republičko takmičenje u recitovanju. Centralna manifestacija biće održana 27. aprila u Gradskom pozorištu „Jazavac“ kada će Bjeloševiću biti uručena nagrada. Dan kasnije biće proglašeni i najbolji radovi koji su pristigli na konkurs.

– I ove godine je na konkurs festivala pristiglo više hiljada radova iz svih zemalja bivše Jugoslavije i po tome je „Dječije carstvo“ najveći dječiji festival u BiH, ali i u regionu. Ove godine će u Banju Luku doći Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Dušan Pop Đurđev, Boško Lomović, Miroslav Kokošar, Peđa Trajković, kao i Jovo Čulić – rekao je direktor festival Slobodan Stošić.

Prvi festival je održan 2006. godine i do sada su nagradu „Princ Dječijeg carstva“ dobili Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović, Mošo Odalović, Ismet Bekrić, Dušan Pop Đurđev i Peđa Trajković.

– Objavili smo deset zbornika, 12 brojeva časopisa „Riznica“ i šest knjiga dječijim pjesnicima koji su učestvovali na festivalu. Za ovih deset godina u Banju Luku je došlo više od 700 djece iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Na konkurs je stiglo više od 50.000 radova. Održano je nekoliko radionica, između ostalih i radionica za animaciju – kazao je Stošić.

Pjesnici koji su gosti festivala posjetili su Gradišku, Laktaše, Aleksandrovac, Korasku Dubicu, Novi Grad, Prijedor, Kotor Varoš, Čelinac, Kneževo, Mrkonjić Grad, Derventu, Prnjavor. Na festivalu se održava i takmičenje recitatora na banjalučkom i republičkom nivou.

– Dodjeljivali smo i nagrade za najbolji školski časopis, kao i nagradu za najbolji kulturno-umjetnički program banjalučkih škola, ali to je prestalo onoga trenutka kada smo izgubili generalnog spontzora. Ostvarili smo saradnju sa mnogim festivalima, a prošle godine smo dobili i Povelju Zmajevih dječijih igara – istakao je Stošić.