Magazin 30.05.2019.

STARTA I PORTAL NA SLOVENAČKOM JEZIKU Portal banjaluka.com svečano proslavio rođendan

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka.com je sinoć obilježio jubilarnih 20 godina postojanja, u ekskluzivnom ambijentu banjalučkog kluba “Hypnotic”, u prizemlju Jevrejskog kulturnog centra.

Na 20-godišnjici je paralelno, svečano promovisano i pokretanje portala Banjaluka.si, koji je namijenjen povezivanju slovenačkog tržišta sa Banjalukom, te promovisanju potencijala Republike Srpske slovenačkoj čitalačkoj publici.

Obilježavanju je prisustvovalo mnoštvo zvanica iz svijeta turizma, biznisa, medija, kao i predstavnici lokalnih vlasti.

Novoosnovani portal banjaluka.si, koji će, kako je naglasila urednica Vladana Savić, kompletan sadržaj imati na slovenačkom jeziku i biti prva adresa informisanja Slovenaca, koje zanima bilo koji sadržaj u gradu na Vrbasu.

Sinoć su, u organizaciji portala banjaluka.si podijeljene i plakete zaslužnima.

Plakete za firme i pojedince Plaketa za izuzetan angažman na povezivanju Banjaluke i Ljubljanje pripala je gradonačelniku Igoru Radojičiću.

Banjalučkom putoholičaru i blogeru, Robertu Dacešinu, uručena je plaketa za doprinos promocije Banjaluke kao turističke destinacije.

Plakete su dobili i “Tržnica AD” kao prva destinacija slovenačkih turista u Banjaluci, Udruženje Slovenaca RS “Triglav”, za baštinjenje tradicije Slovenaca u gradu na Vrbasu, “Zepter Passport”, agencija, koja takodje ove godine slavi jubilej od 20 godina postojanja – za višegodišnji razvoj receptivnog turizma u Banjaluci Marin Ristič, konzul Republike Slovenije nagrađen je plaketom za nesebično zalaganje i pomoć Banjalučanima.

Primajući plaketu, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, čestitao je portalu na 20 godina rada te istakao: “Imate veliku prednost što se zovete Banjaluka.com, jer u moru novih portala kada “guglate prvo guglate” Banjaluku i samim tim ste već u prednosti.”

Ljubljana kao uzor u mnogim segmentima

Što se tiče saradnje sa Ljubljanom, kaže Radojičić, Ljubljana je jako interesantan grad, po veličini nešto veći od Banjaluke, ali grad koji može poslužiti kao uzor u mnogim stvarima: urbanog planiranja, komunalne infrastrukture, organizacije događaja, ajd da kažemo uređenog mjesta, i sa te strane su vrlo blagonakloni da sva svoja iskustva podijele sa nama, pa imamo sjajan odnos.

Uradili posao za cijeli grad

“Pošto ste vi otvorili portal Banjaluka.si, mi imamo saradnju sa gradovima od Maribora, Novog Mesta, Kopra i mnogo drugih. Zato da vam čestitam i na ovom. Ovo je sjajna poslovna ideja. Ovde dolazi mnogo ljudi iz Slovenije i sad kad budu imali portal na kome se na slovenačkom mogu informisati o ponudi hotela, događaja, ekonomije i svega ostalog, nama ste uradili svima jedan veliki posao.”