Magazin 24.02.2016.

Poruka jedne mame: Siromaštvo nije prepreka za sreću porodice

ČITANJE: 3 minute
srecna porodica
Novi mobilni telefon i putovanja nisu tajni sastojci za podizanje dobro vaspitanog djeteta, a mama Loren Dilard uspjela je da pronađe recept za sreću svojih mališana. Evo njene priče…

Napolju je sunčano – jedan od onih dana kada nebo izgleda plavlje nego inače i čini se kao da sunce doziva moje ime. Prirodno, riješila sam da izvedem napolje svoje dječake. Ići ćemo u park, razgledaćemo izloge prodavnica polovne robe, možda ćemo pokupiti promotivne uzorke mućenih sokova iz našeg omiljenog kafića. Možda ćemo kada se vratimo, dok beba spava, predškolac i ja da pravimo figurice ili ćemo razigrano da se raspravljamo gdje da stavimo djelić slagalice. Biće to prijatna i savršena subota. Biće srećna. Mi ćemo biti srećni.

I što je najbolje, to nas neće ništa koštati. Ne može da nas košta, zaista. Nemamo novca za bacanje. Nekada sam mislila da ću, kada budem imala djecu, imati firmu za međunarodna putovanja. Mislila sam da ćemo biti u mogućnosti da obezbjedimo najbolje privatno školovanje, da će djeca imati novu, modernu odjeću i ekološki oslikane drvene igračke mojih omiljenih prodavaca.

Negdje između tih razmišljanja, počeo je realan život .

Nakon dvije teške trudnoće sa prekomjernim povraćanjem, dva pobačaja (koje su mi kao vlasnici malog biznisa predstavljali drastične promjene u prihodu), i na kraju dijagnoze hronične bolesti koja mijenja našu svakodnevnu rutinu, završili smo ovdje – u malom stanu, bez automobila, radeći na tome da povratimo novac.

Mi nismo jedini koji tako žive, nismo posebni, niti neobični. Mnogi ljudi su u zdravstvenoj, poslovnoj ili bračnoj krizi i razmišljaju o tome kako će da plate račune. Očekuje se da je finansijska sigurnost prirodan rezultat teškog rada i posvećenosti poslu koji ste izabrali. Mi smo sigurni da ukoliko dobro isplaniramo i poštujemo (većinu) pravila, nećemo imati problema da obezbjedimo svoju djecu, dajući im sve što im je potrebno i ponešto od onog što žele. Sve će biti dobro.

Ali, kada vam se planovi poremete – kada potrošite 35 dolara na malu igračku, ili 115 dolara za upis na časove tenisa, kada ne možete da kupite najbolje sjedište za auto, i morate da skratite vaš spisak za kupovinu namirnica – da li i tada možete imati srećnu porodicu?

Da, teško je i frustrirajuće nemati skupocjeni debeli jastuk na kojem ćete odmoriti. Na trenutke je strašno i može djelovati frustrirajuće na vas. Siromašnim radnicima posao naročito stvara iluziju finansijske stabilnosti. Možete vidjeti sebe kako se krijete iza tuđe pretpostavke da vam ide dobro, krijući istinu i osjećajući se posramljeno.

Naše okolnosti su nepoželjne ali naš život je pun sreće.

Naša sreća i zadovoljstvo koje imamo kao porodica, nisu čvrsto povezani i nisu taoci našeg praznog bankovnog računa. Snovi o putovanjima duž zemlje i taj miris novih cipela su možda trenutno na čekanju, ali naša radost nas rijetko napušta.

Biti srećan nije teško. Svi znamo da novi mobilni telefon i putovanja nisu tajni sastojci za podizanje dobro vaspitanog i prilagođenog djeteta. Kao njihova mama, znam da ja moja sreća ključ za dobrobit moje djece. Moja djeca ne znaju uvijek za stvari koje ne mogu da im priuštim i nije ih uvijek briga. Oni su savršeno srećni sa stvarima i iskustvima koja imaju.

Kada biram sreću, mnogo manje se nerviram. Možemo i da sjedimo za kuhinjskim stolom i da se sami zabavljamo slikanjem ili pravljenjem figura, i ja se neću nervirati zbog prosutog lijepka i boje. Nisam opterećena onim što nemamo i propuštamo. Samim tim mogu da koristim svoju energiju kako bih bila dovoljno produktivna da pronađem besplatne školske aktivnosti za djecu i besplatno školovanje.

(B92)