Magazin 14.10.2016.

Poruke mira i ljubavi u Priči o Ferdinandu

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci ugostio je lutkarsko pozorište “Guliver” iz poljskog grada Varšave, čiji su članovi pred publikom u Dječijem pozorištu Republike Srpske izveli predstavu “Priča o Ferdinandu”.

Režiser Robert Jaroš poslužio se dobro poznatom pričom o biku Ferdinandu kako bi na sceni, uz odličnu muziku, efektnu scenografiju i svjetlo, maskama i pokretima glumaca dočarao nesvakidašnju i dobroćudnu narav jednog velikog bika.

Glumci su tako u ovom komadu, koji je odigran juče u dva festivalska termina, poslali poruku da su ljubav i mir najvažniji na svijetu.

U brojnim scenama publika je imala priliku da upozna bika Ferdinanda koji je, za razliku od svojih prijatelja koji su željni borbe i dokazivanja, potpuno različit.

– On uopšte ne mašta o velikim i uzbudljivim koridama, već samo želi da leškari u travi i miriše cvijeće – objasnili su iz ovog teatra.

Međutim, sticajem, po njega, nesrećnih okolnosti, Ferdinanda odvode na veliku madridsku koridu. Ali, umjesto adrenalinske borbe bika i matadora, Ferdinand je samo skakutao po areni jureći za djevojkama koje su nosile cvijeće i u tom svom zanosu mirno otišao sa koride na svoju livadu.

Pored ovog komada publika je u jučerašnjem programu imala priliku da pogleda i predstavu “Avanture profesora Kurama. Pronalazač” mini-teatra iz Slovenije, kao i da prisustvuje promociji časopisa “Niti” Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Zavjesu na pretposljednji dan festivala za djecu u Banjaluci spustili su domaćini predstavom “Odisej – San o povratku”, koja je izvedena u okviru revijalnog dijela programa.

Posljednja takmičarska predstava biće odigrana danas u terminima od devet i 11 časova, a riječ je o komadu “More mašte” koji će izvesti Pozorište lutaka iz Niša.
Dodjela nagrada

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima biće održani danas u 18.30 časova u Dječijem pozorištu RS, a poslije toga, u čast nagrađenih, biće izvedena predstava “Gospodar pesme” Pozorištanca “Puž” iz Beograda.

(Glas Srpske)