Magazin 27.02.2016.

Poslala poruku svim mamama: Batalite prljave sudove i veš

ČITANJE: 3 minute
majka-ciscenje-kuce
Majčinstvo je najlepši, ali i najteži posao na svijetu. Jer uz to što je majka, žena mora i da radi, posprema, kuva, bude supruga …

Poruka objavljena na stranici MaMe na Fejsbuku upućena majkama koje se previše opterećuju čišćenjem i pospremanjem izazvala je mnogobrojne reakcije mama. Pročitajte što je mama Lina poručila drugim majkama koje su u komentarima ispod posta izrazile svoja mišljenja na tu temu

Mama Lina, članica virtuelne zajednice MaMe na Fejsbuku odlučila je da se obrati mnogim majkama (pre)opterećenima čistoćom i pospremanjem te im je poručila da one nisu roboti i da imaju pravo na odmor.

Evo što je mama Lina napisala i poručila drugim mamama:

” Odrađujem svoju smjenu, dolazim kući, ručam, pogledam zadatke mlađoj ćerki, popričam sa starijom, dajem zadatke za pomoć u kući i rušim se na kauč mrtva umorna. Da, ja sam mama koja sebi daje odmor.

Dajem sebi odmor od nekih sat vremena i kad je pod prljav, suđe neoprano, veš za sušenje, pranje, peglanje, kad je u kući apsolutni haos ja legnem i ne vidim ništa. I znam da sam tu u manjini između drugih mama. Jer većina mama se ne usuđuje da sebi da odmor. Znam mnoge koje ne sjedaju dok sve u kući nije u savršenom stanju. Ali drage moje, zašto?

U kakvom ste vi stanju nakon što je sve ostalo savršeno? Pogledajte se malo u ogledalo, jesu li vam podočnjaci do nosa ili do brade? Imate li nakon savršene kuće vremena, volje i živaca za savršenu igru, savršeno vođenje ljubavi ili savršeno sređivanje same sebe… Ma ja znam da nemate jer samo robot bi to mogao.

Mame, drage, nemojte da pravite robote od sebe. Dajte sebi odmor, usporite. Dajte sebi pravo na prljav veš, prljav pod, prljavo suđe, ako osjećate umor. Imate pravo da se odmorite. Ne oduzimajte sebi to pravo da biste dokazale da vi sve možete. Naravno da možete, ta žena ste! Žene mogu sve, ali često zaboravljaju da ne moraju!”

Svaka mama može da se prepozna u Lininim riječima, a mnoge od njih podijelile su svoja iskustva u komentarima koji prate ovu objavu na stranici MaMe na Fejsu.

Izdvojili smo komentare koji su skupili najviše lajkova.

– Nisam još dosegla taj stadijum. Dođem kući, pojedem, sve pospremim i operem i tek onda legnem. Previše me grize nered i zavidim svim mamama koje mogu da ga ignorišu barem i na sat vremena – napisala je Ana.

– Slažem se, iako se moja mama zgražava nad mojom kuhinjom koja se ne blista. Nekad je i meni to bilo prioritet, ali kad ti djeca kažu ‘Mama, kad ćeš malo da se igraš sa nama?’ onda vrlo brzo baciš sve ostalo. I zato je ljepše sa djecom, koju viđam samo par sati dnevno, ako i toliko zbog rasporeda škole i obaveza, malo se poigrati, popričati, zajedno se nasmijati nego peglati ili slično. Prašinu obrišeš i sutra je opet tu, a njihovi minuti su nepovratni – poručila je Ivana.

– Bravo, ja imam četvoro odrasle dece i oduvijek sam sebi davala odmora. Posao nije zec, neće da pobjegne- podjelila je Ksenija.

– S ponosom kažem da mi NE PADA NA PAMET kad dođem s posla da se hvatam suđa, veša, usisivača ili bilo čega srodnog. Prvo zalegnem, sve četiri u vis, a ko nije u školi dolazi na maženje – napisala je Martina.

(Zadovoljna.hr)