Magazin 27.03.2016.

Pravi remek-djela od uskršnjih jaja pomoću staklenog otpada

ČITANJE: 2 minute
uskrsnja-jaja
Gordana Biletić vjerovatno radi najneobičniju tehniku ukrašavanja uskršnjih jaja. Ukrašavanjem jaja bavi se devet godina, a izradom i ukrašavanjem uz pomoć otpadnog stakla, stiropora i ljepila oko šest godina. Svoje radove izlagala je na mnogobrojnim izložbama i svugdje privlačila veliku pažnju.

“Kada sam došla u firmu Kristal vidjela sam da bi stakleni otpad koji nastaje u proizvodnji za mene bio odlična sirovina. Kako sam se prije bavila ukrašavanjem uskrsnih jaja standardnim tehnikama pokušala sam djeliće stakla ugraditi na jaja. U početku su to bila guščija jaja. Pošto im je cijena bila šest maraka za komad bila su mi skupa pa sam odlučila praviti jaja od stiropora. Dakle, radi se o specijalnoj tehnici, a prva faza je lomljenje stakla. Druga faza je lijepljenje tog istog stakla s tim da se rade predpripremne radnje, odnosno moraju se odvojiti mali i veliki komadi. Vrijeme lijepljenja traje u više faza zbog toga što se ljepilo, odnosno silikon mora osušiti. Za izradu manjih jaja potrebno je sat i po do dva vremena, a ona veća radim i po šest sati”, govori nam Gordana dok pokazuje svoje radove u staklenoj vitrini.

Zanimljivo je da Gordana većinu svojih umjetničkih djela poklanja radnim kolegama. Svake godine pred Uskrs ona pokloni svakom radniku u smjeni po jedno jaje. Zauzvrat radnici joj pripremaju materijal, lome staklo na komadiće i sve to funkcioniše kao u jednoj malo većoj porodici.

“Najveće mi je zadovoljstvo što svoje radove pred Uskrs poklanjam svojim kolegama. Mnogi su oduševljeni neobičnim jajima koja sada više služe kao suvenir. Mnoga su stigla na sve kontinente jer ljudi vole neobična ukrasna jaja i blještavilo. Ovdje ima jaja koja su obložena i skupim vitražnim staklom. Neke radne kolege unaprijed poručuju uskrsna jaja koja onda poklanjaju svojoj rodbini i prijateljima. Tako su stigla na sve kontinente”, priča Gordana Biletić.

Gordanin radni kolega i slikar Ivan Batarilo, kaže kako je neobično što se Gordana odlučila baš za ovu tehniku koja nije poznata u svijetu i što njeni radovi nisu serijski.

“Dakle, oni su urađeni veoma promišljeno i strpljivo te smatram da je riječ o umjetnosti koju Gordana stvara uz pomoć stakla i ljepila. Posebno treba napomenuti da ona nakon radnog vremena može napraviti jedno do dvoje ukrasnih jaja. Svaki radnik Kristala od nje pred Uskrs dobije jaje za poklon. To dovoljno govori o njoj kao osobi”, kaže Batarilo.

Zanimljivo je napomenuti da Gordana ima i veliku podršku od direktora firme Nikole Franjića za ovaj neobični hobi. On maksimalno, kako smo doznali, podupire njezinu kreativnost, ali i umjetnost.

uskrsnja-jaja-2
uskrsnja-jaja-3
uskrsnja-jaja-4
uskrsnja-jaja-5
uskrsnja-jaja-6

(AA)