Magazin 18.03.2016.

Predstavljena “Normativna gramatika srpskog jezika”

ČITANJE: 1 minuta
normativna gramatika srpskog jezika
U Banjaluci je danas predstavljena “Normativna gramatika srpskog jezika – ijekavsko izdanje”, autora Predraga Pipera i Ivana Klajna, koji je objavila Matica srpska u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu.

Piper je rekao da je u očuvanju identiteta srpskog naroda potreban i zdrav odnos prema jeziku, koji se ogleda u poštovanju jezičke norme i kulture.

Prema njegovim riječima, u Srbiji trenutno nema vidljive jezičke politike, za šta su odgovorni i lingvisti, ali i državne institucije. Piper je ukazao i na sve češću zloupotrebu jezika, koja je vidljiva pojava današnjeg vremena, posebno u medijima.

Direktor Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umjetnosti Sreto Tanasić rekao je da ova knjiga predstavlja gramatički sistem u skladu sa sadašnjim stanjem srpskog jezika, sa naglašenim normativističkim pristupom.

Prema njegovim riječima, knjigu posebno zanimljivom čini veliki broj izdvojenih napomena normativističkog karaktera, čiji je broj u skladu sa aktuelnošću jezičkih pojava, a knjiga uvažava i funkcionalno-stilsku raslojenost srpskog jezika.

Lingvista Milivoj Alanović kaže da ovo djelo predstavlja gramatiku kontinuiteta, kojom se nastavlja normativno–deskriptivna tradicija.

-Knjiga je i normativna i deskriptivna i teorijska. Pojava ovog djela govori da više nema izgovora da se ne radi na normiranju srpskog jezika- poručio je Alanović.

Prema njegovom mišljenju, najdragocjenije napomene u “Normativnoj gramatici” su one koje se tiču raskoraka između jezičke norme i jezičke prakse. Organizator promocije ijekavskog izdanja “Normativne gramatike srpskog jezika” jeste Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

(Agencije)