Magazin 06.01.2023.

Premijera mini serije “Dara iz Jasenovca” 9. januara

ČITANJE: 2 minute

Premijera mini serije “Dara iz Jasenovca”autora Predraga Gage Antonijevića biće 9. januara, a prikazaće susret sestre i brata, Dare i Bude, nakon spasavanja iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovca.

Serija ima četiri epizode od kojih je jedna dosnimljena, a ostale su montirane iz snimljenog filmskog materijala.

Antonijević kaže da se dosnimljena epizoda odnosi na susret Dare /Mirjana Karanović/ i Bude /Marko Gvero/ 50 godina kasnije.

“Epizoda koju smo dosnimavali se odnosi na susret Dare i Bude 50 godina kasnije. Mi smo ih ostavili na kraju filma, kada ih autobus odvozi iz logora u nekakvu budućnost. U seriji ćemo videti kakva je ta budućnost zapravo bila. Glavni junaci se sreću u Zadarskoj `kristalnoj noći`, za vreme pogroma nad Srbima”, kaže Antonijević za “Blic”.

On podsjeća da je dosnimljena epizoda rađena desetak dana u Crnoj Gori, između Bara i Risna i ocjenjuje da je, prije svega, bilo veoma emotivno.

“Priča je teška sama po sebi, a imali smo i situaciju gde smo morali da imamo neku rekonstrukciju paljenja srpskih kuća u Zadru, zbog hrvatskog divljanja protiv Srba u toj takozvanoj `kristalnoj noći`. Takve scene je bilo teško snimiti”, kaže on.

Ističući da je zadovoljan kako je sve ispalo jer nije bilo lako dočarati takvu situaciju, on je zahvalio stanovnicima Risna koji su mnogo pomogli i koji su ih domaćinski dočekali.

U seriji mladu Daru igra Biljana Čekić, a stariju Daru tumači Mirjana Karanović.

Za scenario je bila zadužena Nataša Drakulić, a osim Biljane Čekić, Zlatana Vidovića, Nataše Ninković, Marka Janketića, Vuka Kostića, Igora Đorđevića, Bojana Žirovića, Sandre Ljubojević, u seriji igraju i Tanja Pjevac, Miloš Lučić, Jadranka Mamić, Ognjen Sekulić, Željko Radunović, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Danilo Čelebić i Pavle Bogojević.

Mini serija “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića premijerno će biti prikazana od 9. do 12. januara na Superstaru sa početkom u 21.00 čas.

(Srna)