Sport 26.11.2022.

Preminuo legendarni napadač Porta

ČITANJE: 1 minuta

Fernando Gomeš preminuo je u Portugalu u 67. godini, nakon što je izgubio dugogodišnju bitku sa rakom debelog crijeva. Gomeš je osamdesetih bio jedan od najboljih svjetskih napadača, a cijelu karijeru, izuzev kratkih perioda u Sportingu iz Hihona i svom imenjaku iz Lisabona, proveo je u svom Portu.

Dva puta je osvojio zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Evrope. Prvi put 1983. godine, kada je postigao 36 ligaških golova, a dvije godine kasnije 39. Šest puta je bio najbolji strijelac portugalskog šampionata, a sa 287 golova i dalje je najbolji golgeter u istoriji Porta.

Sa klubom je osvojio sve, a najveći uspjeh postigao je 1987. godine, kada je Porto podigao trofej Lige šampiona, odnosno Kup evropskih šampiona, kako se tada zvalo najelitnije kontinentalno takmičenje. Nakon toga uzeo je trofeje Superkupa Evrope i Svjetskog klupskog prvenstva, prenosi Srpskainfo.

U domovini je osvojio ukupno 11 titula, kupova i superkupova. Ostao je upamćen po izjavi da je „davanje golova kao orgazam”, a mnoge generacije mlađih igrača smatrale su ga uzorom. Po njemu je svoj nadimak uzeo i čuveni napadač Portugala i Benfike Nuno Gomeš.

(Z.M)