Magazin 03.02.2023.

Preminuo Pako Raban

ČITANJE: 2 minute

Pako Raban, čuveni modni dizajner, preminuo je u 88. godini, piše BBC.

Čuveni kreator je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, a njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji.

Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lijepih umjetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju Puig.

Pako Raban je poznat po svojim ekscentričnim izjavama na televiziji.

Tvrdi da je proživeo nekoliko života (uključujući i život prostitutke u vreme Luja XV), da je poznavao Isusa u prethodnom životu, da je video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona i da je star 75.000 godina.

Godine 1999. objavio je da je u svojoj sedamnaestoj godini imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je nakon proučavanja drugih podudarnih proročanstava došao do zaključka da će se svemirska stanica Mir srušiti u vrijeme pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, a njene ostaci će izazvati hiljade mrtvih u Parizu i regionu Gers.

On se 10. maja 1999. godine javno obavezao da neće više davati predviđanja ako se Mir ne sruši na Pariz 11. avgusta 1999. godine.

Oznake: Pako Raban