Magazin 18.02.2016.

Prepoznajte izazivače stresa i klonite ih se

ČITANJE: 3 minute
stres
Izazivači stresa često su prisutni u našem životu. Vjerovatno smo i mi smo poneki put nekome bili izazivač stresa.
Kako biste postigli više, našli svoj unutrašnji mir i bili produktivniji, potrebno je da takve “hronično” toksične osobe i izazivače stresa smanjite na minimum u vašem životu.

Fokusiranje na prioritete i eliminisanje “korova” u vašem životu može vam biti korisno na više načina. Ali, prvo je potrebno prepoznati takve toksične osobe:

Egoisti

Ponos je ponekad vrlina, ali biti arogantan znači nešto skroz drugo – da je osoba puna sebe i da misli da je bolja ili superiornija od ostalih. Druženje s osobom (ili osobama) koja se prema vama ne odnosi s poštovanjem može biti otrovno za vaš lični razvoj.

Zavidni

Čini se da im je draže kada vam je teško nego kada vam dobro ide u životu. Oni vjeruju da vaš trenutak uspjeha i slave pripada njima, a ne vama. Iako im pokušavate dati do znanja kako su i oni dio vašeg uspjeha, takve osobe će vam samo još zamjeriti zbog vaše skromnosti i razboritosti. Izbjegavajte ih po svaku cijenu.

Pretenciozni

Ponašaju se kao da su vam prijatelji samo kada to njima odgovara. Kada vam je potrebna njihova pomoć, nemaju namjeru da priskoče.

Foto Shutterstock

Retrogradni

Imaju način da narušavaju i sabotiraju vaš napredak i da vas vuku ka starim navikama. Vjeruju u stagnaciju i žele da budete onakvi kakvi ste nekad bili. Može ih biti teško prepoznati, ali oni su oduvijek bili sastavni dio vašeg života. Potrebno je da im date do znanja da su vam lični razvoj i uspjeh vrlo važni.

Osuđivači

Njima nikada ništa nije dovoljno dobro. Vjeruju da je ljude potrebno kritikovati i grditi, a nikada pohvaliti. Čak i kada im pokušate da objasnite vaše stvarne motive, to do njih ne dopire, jer ne žele da slušaju.

Kontrolori

Opsjednuti su kontrolom. Mogu biti neiskreni i lukavi u pokušajima da ispunite njihove želje. Uvijek žele da znaju šta i na koji način radite i da oni “vuku konce”, bez obzira što je riječ o vašem životu.

Lažljivci

Ljudi često lažu i to je činjenica, a neke laži mogu biti i prilično bezazlene. Ipak, toksične osobe koje stalno lažu mogu vas uništiti, jer kako biste rasli, morate se okružiti osobama od povjerenja koje će vas podržavati i davati vam iskreno mišljenje kada im to zatražite.

Tračeri

Nesigurni su u sebe, oni koriste jezik kako bi izokrenuli činjenice i iskrivili informacije. Žele biti prihvaćeni, a tračarenje može biti jedini način na koji mogu privući pažnju na sebe. Čak i kada pokušavate da riješite probleme koje su prouzrokovali, jedini način na koji zaista možete da riješite problem je da ih “izbacite” iz vašeg života, jer tračeri često nisu nimalo dobroćudni.

Paraziti

U vašem životu su samo zbog toga da bi mogli da se hrane vašom energijom i/ili materijalnim dobrima. Njihove namjere odnose se samo na njihove sopstvene interese. Bilo bi i više nego mudro da ih izbjegavate po svaku cijenu.

Žrtve

Nikada ne prihvataju odgovornost. Odlični su kada je potrebno uperiti prstom u nekoga, a nikada neće priznati da su pogrešili. Lančana reakcija koju često izazivaju može biti pogubna po vaš uspjeh.

Foto Profimedia

(Minimagazin.info)