Magazin 19.07.2016.

(FOTO, VIDEO) Priče uličnih svirača: Lijepo je zaraditi, ali je važnije usrećiti prolaznike

ČITANJE: 2 minute

Šetnja Gospodskom ulicom u Banjaluci nezaobilazna je aktivnost zaljubljenih parova i turista, a poseban štimung daju joj ulični svirači.

Svako jutro od osam sati, kao na posao, u ovu ulicu u centru grada dolazi Slavko Marinković. Sa harmonikom, koju svira 45 godina, obišao je cijelu bivšu Jugoslaviju. Poreklom je iz Šapca, ali ga je muzika dovela u Banjaluku, u kojoj živi i svira već osam godina.

Slavko svako jutro počinje sa pjesmom „Jutros mi je ruža procvetala“.

– Ljudi dobro reaguju na moju muziku. Sviram samo staru narodnu muziku, rijetko romanse i valcere. Nekad i fino zaradim, ali najbitnije mi je da usrećim prolaznike – kaže Marinković.

Slavko je poznat i po tome što ga je sredinom maja, za vrijeme održavanja mitinga, predsjednik Srpske Milorad Dodik častio sa 100 maraka (oko 50 evra).

Među povremenim gostima glavne banjalučke ulice je Miloš Rajak iz Rogatice, student koji se muzikom bavi već sedam godina. Kaže da svirajući na ulici zaradi pristojan džeparac. Najviše svira melodije „Crvene jabuke“, ali i pjesme ostalih bendova bivše Jugoslavije.

milos rajak

Pored toga što lijepo zaradi, Miloš kaže da uživa u muzici, a mnoge nezaboravne trenutke koji je doživeo svirajući na ulici ne može ni da opiše.

– Uvijek se desi neka zanimljiva situacija. Ono što svima prepričavam jeste da mi često dođe gospođa čija ćerka Tamara studira u Splitu. Svaki put traži pjesmu od Bajage – „Tamara“. Ja joj pjevam, ona uživa, misli o svojoj ćerki, a mene fino nagradi – kaže Miloš.

Ko god da je prošao Gospodskom, nije mogao da ne primjeti gospodina sa gitarom, Rusa Valerija Ćuprova, koji se iz Kamčatke 2009. godine doselio u Banjaluku.

– Sviram svoju posebnu klasičnu muziku, a izdao sam i četiri albuma. Svi mi kažu da ih moja muzika opušta, smiruje živce – kaže ovaj veseli Rus.

valeri cuprov

Valeri svira već više od osam godina, a prolaznici često kažu da „Gospodska ima zvuk njegove muzike“.

Zdravko Zec, arhitekta i slikar iz Prijedora, svaki vikend svira u Gospodskoj. Kaže da se od osnovne škole bavi kalasičnom gitarom. Spojio je ugodno s korisnim, pa dok prodaje slike uveseljava prolaznike muzikom.

zdravko zec
– Prodajem svoje slike i promovišem klasičnu muziku. Rijetki su danas oni koji slušaju klasičnu muziku, ali mogu reći da među prolaznicima imam svoju publiku. Uvijek neko zastane i posluša – kaže Zdravko.
(Blic)

Oznake: Milorad Dodik